Turska krpi budžet sa osam milijardi eura iz centralne banke

Dodajte komentar

Turska vlada aktuelizovala je donedavno napušteni plan da se 46 milijardi lira (8 milijardi dolara) zakonskih rezervi centralne banke prebaci u državni budžet u kojem je sve veća rupa.

Kako navodi Reuters pozivajući se na upućene izvore, vlada u Ankari taj novac – koji je odvojen od deviznih rezervi – posmatra kao pomoć u krpljenju budžetskog deficita koji je u prvih pet mjeseci ove godine narastao za 225 posto.

Kako dodaju izvori, zakonski prijedlog ministarstva finansija biće predstavljen u idućih nekoliko nedjelja. Zakonske rezerve su novac koji je centralna banka izdvojila od dobiti, a mogu se koristiti u vanrednim okolnostima.

U Ankari su očito procijenili kako je loše stanje javnih finansija baš takva okolnost. Naime, Reuters je još u maju objavio kako ministarstvo finansija radi na rješenju prenosa zakonskih rezervi.

Međutim, plan je navodno ubrzo napušten jer bi narušio sposobnost centralne banke u odgovoru na buduće ekonomske poremećaje. Upućeni izvori sada tvrde kako plan nije potpuno napušten, već je stavljen “na čekanje”.

Ako ga parlament odobri, prenos zakonskih rezervi u budžet biće posljednja u nizu neuobičajenih mjera koje vlast predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana sprovodi kako bi izvukla zemlju iz recesije i stabilizovala valutu. Tokom ove godine lira je oslabila 10 posto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *