Ikea pravi jeftine kuće koje će koštati onoliko koliko možemo da ih platimo

Dodajte komentar

Kompanija Ikea osvojila je svijet jeftinim namještajem. Sada žele da dokažu da su u stanju da naprave još pristupačnije kuće, one koje koštaju toliko da svaki kupac može da ih priušti.

Vorting, grad u južnoj Engleskoj, razmatra upravo takav plan u saradnji sa investitorom Boklok, ulaganjem Ikee i švedske građevinske kompanije Skanska.

To bi bio prvi takav projekat posle sličnog koji je propao u trenutku svjetske finansijske krize. Inače, grupa je izgradila više od 11.000 domova širom Švedske, Finske i Norveške.

Izgradnjom kuća u fabrici i njihovim brzim sklapanjem, projekat bi mogao da nadomjesti akutni nedostatak stambenog prostora koji će uticati i na povećanje cijena ali toliko da budu dostupne prosječnim stanovnicima.

Inovativni model prodaje zasniva se na naplati na osnovu onoga što kupac može da priušti. Pretpostavlja se da će model i te kako unijeti promjene na tržištu nekretnina.

Neobičan model će biti sproveden u Vortingu u narednim mjesecima, i ubrzo će pokazati da li je dovoljan za pristupačan život kako bi se krenulo i širom svijeta sa uvođenem ovog modela.

Očekuje se da prve kuće budu gotove već za dvije godine.

Hipoteke će se davati na 25 godina, a neće se odustajati od cilja da to može da se priušti posle odbijanja poreza i troškova života.

Prednost je i što takve kuće zauzimaju manje placa, tako se pretpostavlja da se može izgraditi tri puta više u odnosu na tradicionalni pristup.

Izgradnja bi počela u januaru 2021, prema predlogu. Stanovnici bi mogli da se usele već u aprilu te godine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *