G20: Razgovor Si Đinpinga i Donalda Trampa odrediće budućnost svjetske ekonomije

Dodajte komentar

Predsjednik Kine, Si Djinping, danas se sastaje s liderima zemalja G20 prije susreta s Donaldom Trampom.

Si se na marginama samita u Osaki sreo s trojicom afričkih predsjednika. Samit je otvoren u vrijeme geopolitičkih tenzija, trgovinskog rata Vašingtona i Pekinga i neslaganjima oko klimatskih promjena.

“Svi lideri prisutni na sastanku su naveli da su unilateralizam, protekcionizam i praksa maltretiranja u usponu, i da to predstavlja ozbiljnu prijetnju ekonomskoj globalizaciji i medjunarodnom poretku, kao i značajan izazov za spoljno okruženje zemalja u razvoju”, rekao je zvaničnik kineskog ministarstva spoljnih poslova Dai Bing.

Dai je naveo da se Si Djinping sastao s južnoafričkim liderom Sirilom Ramafosom, egipatskim predsejdnikom Abdel-Fatahom el-Sisijem i senegalskim predsjednikom Maki Salom.

Iako je pripisan svoj četvorici predsjednika, razgovor je opisan rječnikom koji Peking koristi kada kritikuje američku vladu, što bi moglo da znači da Si namjerava da zauzme čvrst stav u razgovorima s američkim kolegom.

Tramp je prije dolaska u Japan rekao da Kina želi primirje. “Kineska ekonomija se urušava, oni žele dogovor”, rekao je američki predsjednik.

Pokušaji dvije najveće svjetske ekonomije da postignu trgovinski sporazum propali su u maju, pa zato sjutrašnji sastanak Trampa i Sija privlači mnogo pažnje.

Eksperti, medjutim, smatraju da postoji veoma mala šansa da se na samitu G20 postigne potpuni sporazum i ocjenjuju da se u najboljem slučaju može nadati “primirju” kojim bi se izbjegla primena novih američkih carina na kinesku robu i dalje zaoštravanje spora.

Kako piše list WSJ, čak ni to nije zagarantovano jer Kina traži da Vašington ukine zabranu američkim kompanijama da posluju s kineskim gigantom Huaveijem. SAD smatraju Huavei pretnjom po nacionalnu bezbednost.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *