Sastanak Trampa i Sija može uštedjeti svjetskoj ekonomiji 1,2 biliona dolara

Dodajte komentar

Svjetska ekonomija može pretrpjeti štetu od 1,2 biliona dolara ako eskalira trgovinski rat između SAD i Kine, piše Blumberg uoči sastanka predsjednika dvije države, Donalda Trampa i Si Đinpinga.

Tramp i Si susrešće se na dvodnevnom samitu Grupe 20 u Osaki, koji počinje 28. juna. Ovaj događaj će pažljivo posmatrati drugi trgovinski partneri dvije zemlje.

Ako se ponovi scenario sa Trampovog i Sijevog sastanka sa samita G-20 u Buenos Ajresu krajem 2018. godine, to moglo bi da umanji tenzije. Dodatne tarife bi ostale na čekanju, a kineski gigant Huavej mogao bi dobiti olakšice od američkih sankcija, piše Blumberg.

Nasuprot tome, pogrešan korak bi pokrenuo tarife od 25 odsto za svu trgovinu između dvije najveće svjetske ekonomije, što bi moglo od globalnog pada BDP-a od 1,2 biliona dolara do kraja 2021. godine, na osnovu proračuna Blumbergovog ekonomiste Dana Hansona.

Bilo da se desi na samitu G-20, ili kasnije, ako Trump i Si ostanu fokusirani na komercijalne interese, dogovor ostaje kao opcija. Kina i SAD bi obije imale koristi od otvorenijeg kineskog tržišta sa jačom zaštitom intelektualne svojine.

Ako se pregovori prošire kako bi se razmotrila veća geopolitička pitanja, teže će doći do dogovora.

Del Tehnologije (Dell Technologies), HP Inc., Intel i Majkrosoft (Microsoft) su se suprotstavili predloženim tarifama za laptop računare i tablete, tvrdeći da bi carine povećale cijene za potrošače, kao i da bi donijele štetu malim preduzećima koja se oslanjaju na njih.

U prvoj četvrtini 2019. godine, prodaja proizvoda kod kojih se Kina suočava sa tarifama porasla je za 30 odsto u Tajvanu, za više od 20 odsto u Vijetnamu i za 17 odsto u Južnoj Koreji u odnosu na isti period prošle godine. Takođe, u Vijetnamu je došlo do porasta prodaje namještaja – što je znak da su tarife ubrzale pomak proizvodnje s niskom vrijednošću iz Kine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *