Ko je američki biznismen koji želi da kupi Komercijalnu banku?

Dodajte komentar

Tim Kolins, vlasnik američkog investicionog fonda “Ripplewood advisors” koji je ozbiljno zainteresovan za kupovinu Komercijalne banke, uložio je najmanje deset milijardi dolara u nekoliko najprofitabilnijih sektora u posljednje dvije decenije, piše Blic.rs.

Ulaganje u kompanije koje se bave finansijama, bilo da su u pitanju banke ili druge srodne privredne grane, nikako nisu nešto što je Kolinsu nepoznato. Naprotiv, ovaj ugledni američki biznismen, koji bi u vlasništvo Komercijalne banke želeo da uđe sa domaćim investitorima, u prethodnih 25 godina intenzivno je ulagao u finansije i to na vrlo sličan način kako bi to sada uradio i sa Komercijalnom bankom. Njegov fond je i 2014. godine u Letoniji od države zajedno sa drugim investitorima kupio većinski udio u “Citadel” banci (75 odsto za 74 miliona eura), dok je manjinski partner ostao EBRD. Kolinsov fond takođe je kupio i “Dugoročnu kreditnu banku” u Japanu, koja je potom preimenovana u “Shinsei” banku.

Proizvodnja, mediji, maloprodaja, automobilska industrija i zdravstveni sektor istovremeno su bili u fokusu njegovog poslovanja i investiranja.

Kolins je fond “Ripplewood advisors”, ranije “Ripplewood Holdings”, osnovao 1995. godine, sa sjedištem u Njujorku. Pored ulaska u kompanije i njihove dokapitalizacije, u njegovom fokusu poslovanja povremeno je bilo i upravljanje prethodno otkupljenim dugovima.

Zvaničnih inofrmacija o tome kolikom imovinom upravlja ovaj fond, gotovo i da nema, ali se u nekoliko navrata tokom prethodnih godina pojavljivala informacija u javnosti da fond upravlja kapitalom od oko 10 milijardi dolara. Jedna od informacija koja se pojavljivala jeste i da u svaku kompaniju u koju uđe fond ima za cilj da investira 50 miliona dolara.

Tim Kolins je rođen u američkoj državi Kentaki, diplomirao je filozofiju na Univerzitetu “DePauw” i magistrirao na “Jejl” školi za menadžment.

Karijeru je započeo u oblasti finansija, marketinga i proizvodnje u kompaniji “Cummins Engine Company”. Zatim je radio u konsultantskoj firmi “Booz & Company”, gdje se specijalizovao za strateške i operativne zadatke sa velikim industrijskim i finansijskim firmama. Kasnije je radio i kao potpredsjednik “Lazard Freres” u Njujorku.

Kolins je bio i član mnogih odbora različitih kompanija, između ostalih i Siti banke. Bio je uključen u nekoliko neprofitnih i javnih aktivnosti, uključujući i Američko-Japansko poslovno veće i Trilateralnu komisiju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *