Ko je američki biznismen koji želi da kupi Komercijalnu banku?

Tim Kolins, vlasnik američkog investicionog fonda “Ripplewood advisors” koji je ozbiljno zainteresovan za kupovinu Komercijalne banke, uložio je najmanje deset milijardi dolara u nekoliko najprofitabilnijih sektora u posljednje dvije decenije, piše Blic.rs.

Ulaganje u kompanije koje se bave finansijama, bilo da su u pitanju banke ili druge srodne privredne grane, nikako nisu nešto što je Kolinsu nepoznato. Naprotiv, ovaj ugledni američki biznismen, koji bi u vlasništvo Komercijalne banke želeo da uđe sa domaćim investitorima, u prethodnih 25 godina intenzivno je ulagao u finansije i to na vrlo sličan način kako bi to sada uradio i sa Komercijalnom bankom. Njegov fond je i 2014. godine u Letoniji od države zajedno sa drugim investitorima kupio većinski udio u “Citadel” banci (75 odsto za 74 miliona eura), dok je manjinski partner ostao EBRD. Kolinsov fond takođe je kupio i “Dugoročnu kreditnu banku” u Japanu, koja je potom preimenovana u “Shinsei” banku.

Proizvodnja, mediji, maloprodaja, automobilska industrija i zdravstveni sektor istovremeno su bili u fokusu njegovog poslovanja i investiranja.

Kolins je fond “Ripplewood advisors”, ranije “Ripplewood Holdings”, osnovao 1995. godine, sa sjedištem u Njujorku. Pored ulaska u kompanije i njihove dokapitalizacije, u njegovom fokusu poslovanja povremeno je bilo i upravljanje prethodno otkupljenim dugovima.

Zvaničnih inofrmacija o tome kolikom imovinom upravlja ovaj fond, gotovo i da nema, ali se u nekoliko navrata tokom prethodnih godina pojavljivala informacija u javnosti da fond upravlja kapitalom od oko 10 milijardi dolara. Jedna od informacija koja se pojavljivala jeste i da u svaku kompaniju u koju uđe fond ima za cilj da investira 50 miliona dolara.

Tim Kolins je rođen u američkoj državi Kentaki, diplomirao je filozofiju na Univerzitetu “DePauw” i magistrirao na “Jejl” školi za menadžment.

Karijeru je započeo u oblasti finansija, marketinga i proizvodnje u kompaniji “Cummins Engine Company”. Zatim je radio u konsultantskoj firmi “Booz & Company”, gdje se specijalizovao za strateške i operativne zadatke sa velikim industrijskim i finansijskim firmama. Kasnije je radio i kao potpredsjednik “Lazard Freres” u Njujorku.

Kolins je bio i član mnogih odbora različitih kompanija, između ostalih i Siti banke. Bio je uključen u nekoliko neprofitnih i javnih aktivnosti, uključujući i Američko-Japansko poslovno veće i Trilateralnu komisiju.

Check Also

Prosječna starost vozila u Crnoj Gori 15 godina

Prosječna starost vozila u Crnoj Gori je 15 godina, dok onih koja su starija od …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *