Apple preuzeo startup Drive.ai

Dodajte komentar

Apple Inc je u utorak potvrdio da je kupio kompaniju koja se bavi razvojem autonomnih vozila Drive.ai. Ranije je objavljeno kako je proizvođač iPhonea razmišljao o preuzimanju kompanije kao potezu koji će donijeti neke od svojih inženjerskih talenata kako bi potaknuo vlastite napore kompanije Apple.

Jedan od stotina startupa koji su se bavili autonomnim vozilima, Drive.ai je vodio malu flotu testnih shuttleova u Teksasu, izvijestio je The Information. No, startup je najavio kalifornijskim regulatorima da planira da otpusti 90 ljudi i trajno zatvioriti kompaniju. San Francisco Chronicle ranije je izvijestio o zatvaranju.

U Silicijumskoj dolini uobičajeno je da veća preduzeća preuzimaju startupove koji se bore, prvenstveno kako bi zaposlili svoje inženjere, što je u industriji poznato kao „unajmljivanje“.

Apple se takmiči s rivalima kao što je Waymo kompanije Alphabet Inc za razvoj vozila koja se samostalno voze. U posljednjih godinu dana, Apple je obnovio svoje napore, dovodeći bivšeg inženjera Tesla Inc Douga Fielda da nadzire operaciju, koja uključuje više od 5.000 radnika.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *