Apple Pay stigao u 12 država, među ostalim i u Sloveniju i Hrvatsku

Svi koji posjeduju Apple uređaj i koji koriste Mastercard platnu karticu u 12 evropskih zemalja, uključujući Sloveniju i Hrvatsku, mogu plaćati novim Apple Pay mobilnom novčanikom.

Kupci mogu koristiti Apple Pay svojim iPhoneom, Appleovim satovima, iPadovima te ih koristiti za plaćanje u trgovinama, na web stranicama i aplikacijama.

Od juče Apple Pay dostupan je vlasnicima Mastercard kartica u Bugarskoj, Kipru, Estoniji, Grčkoj, Hrvatskoj, Latviji, Lihtenštajnu, Litviji, Malti, Portugalu, Rumuniji, Slovačkoj i Sloveniji. Nude ih Banca Transilvania, Boon, Edenred, J & T, mBank, Monese, N26, Revolut, Slovenska sporitelna i Unicredit banka.

Kako MasterCard objašnjava, Mastercard Digital Enablement Service (MDES) koristi napredne tehnologije plaćanja – EMV, tokenizaciju i kriptografiju – kako bi osigurao integritet podataka o vlasnicima kartica.

Kada koristite kreditnu ili debitnu karticu s kompanijom Apple Pay, broj kartice nije sačuvan ni na uređaju ni na Appleovim poslužiteljima, ali je uređaju dodijeljen jedinstveni broj računa uređaja koji je šifriran i sigurno sačuvan  u elektronički čip kartice. Svaka transakcija se potvrđuje pomoću jednokratne dinamičke sigurnosne šifre – pomoću kamere i ID-a lica, ID-a dodira ili lozinke uređaja.

“Izuzetno mi je drago što u saradnji s Appleom i našim partnerima u bankarskom sektoru možemo ponuditi Mastercard inovativne usluge vlasnicima Apple kartica. Evropa je na čelu nepostojeće evolucije, jer je svaka druga transakcija u ovom dijelu svijeta neprohodna”, rekao je poslovni direktor kompanije Mastercard u Sloveniji Luka Gabrovšek.

Check Also

Srbija radi na zakonu o kriptovalutama

U Srbiji je počela izrada nacrta zakona o kriptovalutama koji treba da uredi tu oblast …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *