Sve više nezaposlenih pomoraca

Dodajte komentar

Međunarodni Dan pomoraca, 25. jun, dočekujemo na vrlo nepovoljnom svjetskom tržištu koje za direktnu posljedicu ima sve veću nezaposlenost pomoraca, a pogotovo mladog oficirskog kadra i kadeta-početnika, saopštili su iz Udruženja pomorskih kapetana Crne Gore, apelujući na nadležne da primijene međunarodne standarde u sistemima njihovog obrazovanja i radnih prava, kako bi se spriječila kriminalizacija naših pomoraca.

Sa druge strane, dodaju, pomorci nijesu prepoznati i podržani kao jedan od najznačajnijih izvoznih brendova Crne Gore.

“Imamo našu pomorsku administraciju (Ministarstvo saobraćaja i pomorstva) koja, zbog nespremnosti, nedostatka kapaciteta i drugih razloga koji nijesu tržišni, već dugi niz godina, značajno zaostaje u primjeni međunarodnih pomorskih standarda koji se odnose na obrazovanje, obuku i sertifikaciju pomoraca (STCW), kao i na radno pravo pomoraca (MLC 2006). Zato, nažalost, ne treba da nas čude razne “crne liste” i novinski stupci o našim “pomorcima” koji se bave kriminalnim radnjama i za čija nedjela ispašta prvenstveno ogroman broj pomoraca i njihove porodice”, navode iz Udruženja.

Ponovo pozivaju i podstiču Ministarstvo saobraćaja i pomorstva da počne sa radikalnim mjerama u primjeni međunarodnih standarda u sistemu obrazovanja, obuke i sertifikacije pomoraca, kao i standarda koji se odnose na njihovo radno pravo.

Kako ocjenjuju, svako dalje odlaganje ili “kozmetičke promjene” vode u još veću nezaposlenost i nekonkurentnost, kao i kriminalizaciju naših pomoraca, čije posljedice su već teške, a mogu da budu i katastrofalne.

“Vlada i Ministarstvo saobraćaja i pomorstva, pored toga što su u obavezi da primijene ove preuzete međunarodne standarde, imaju obavezu da to urade i zbog zaštite ugleda ogromnog broja časnih i poštenih pomoraca koji svoj posao obavljaju na dostojan i profesionalan način. Pored toga, imaju obavezu i zbog viševjekovne pomorske tradicije koju baštinimo i sa kojom se sa razlogom ponosimo, a koja se sada ugrožava kriminalnim radnjama pojedinaca”, ističu iz Udruženja pomorskih kapetana.

Oni su svim pomorcima koji profesionalno i časno obavljaju svoje radne dužnosti na brodu, a na dobrobit i čast svojih porodica i šire društvene zajednice, čestitali 25. jun – međunarodni Dan pomoraca.

Izvor: BokaNEws

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *