Rastu globalni prihodi od turizma: Kinezi najveći potrošači

Prihodi od međunarodnog turizma u 2018. godini u svijetu su iznosili 1.700 milijardi američkih dolara, što je za 4 odsto više nego u 2017. i novi rekord, čime je turizam zadržao treće mjesto među privrednimm sektorima u svijetu, pokazuju podaci Svetske turističke organizacije-UNWTO.

“Snažan rast odlaznih putovanja sa mnogih tržišta širom svijeta povećao je prihode od međunarodnog turizma na ukupno 1.700 milijardi dolara, što čini i 29 odsto globalnog izvoza usluga i 7 procenata ukupnog izvoza roba i usluga. To sve međunarodni turizam konsoliduje među pet najvećih privrednih sektora u svijetu, iza hemijske i industrije goriva, a ispred prehrambene i automobilske industrije”, naglašavaju iz UNWTO-a.

Podsjećaju pritom i na svoje ranije objavljene podatke o fizičkim turističkim brojkama, odnosno o međunarodnim turističkim ili dolascima stranih turista u svijetu, kojih je u 2018. godini bilo 1,4 milijarde ili 6 odsto više nego u 2017, što je i znatno viši rast od 3,7 odsto koliko je u 2018. zabilježeno u globalnoj privredi.

Očekivanja su pozitivna i za ovu godinu, i finansijska i fizička, a stručnjaci UNWTO-a to temelje na uspješnosti turizma u prva tri mjeseca 2019, tokom kojih je u svetu bilo 4 odsto više međunarodnih turističkih dolazaka nego u isto vrijeme 2018. Rast tih dolazaka od 3 do 4 odsto predviđaju i za cijelu 2019.

Strani turisti koji su svojom potrošnjom u 2018. najviše doprinijeli rastu prihoda od međunarodnog turizma su Kinezi, koji su u svijetu potrošili 277,3 milijarde dolara ili 5,2 odsto više nego u 2017, a na drugom mjestu ih slede turisti iz SAD sa potrošnjom od 144,2 milijarde dolara ili 7 odsto više. Njemci su treći sa turističkom potrošnjom od 94,2 milijarde dolara ili 1,2 procenta više nego u 2017, a četvrti su Britanci koji su lani u svijetu potrošili skoro 76 milijardi dolara ili 3,4 odsto više. Na petom mjestu nalaze se Francuzi sa rastom turističke potrošnje od čak 10,5 odsto, na 48 milijardi dolara.

Check Also

Osnivači Googlea od maja ove godine prodali dionice vrijedne više od milijardu dolara

Osnivači Googlea i suvlasnici kompanije Alphabet Larry Page i Sergey Brin su od maja ove …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *