Otplata kredita za auto-put počinje u julu 2021. i iznosiće 66,4 miliona USD godišnje, tokom 14 godina

Dodajte komentar

Premijer Duško Marković saopštio je da ne postoje bilo kakva otvorena pitanja u vezi sa realizacijom kredita uzetog od Exim banke za gradnju dionice autoputa Bar-Boljare, niti da država kasni sa otplatama, budući da period otplata nije ni počeo.

“Period otplate kredita počinje u julu 2021. godine i iznosiće 66,4 miliona USD godišnje, tokom 14 godina otplate, a činiće oko jedne petine ukupnog javnog duga”, rekao je Marković u parlamentu tokom Premijerskog sata.

Marković je, odgovarajući na pitanje poslanika Liberalne partije (LP), Andrije Popovića povodom spekulacija o visokom javnom dugu i riziku od takozvanog “dužničkog ropstva” zbog tog kredita, kazao da to dotiče i pitanje prisustva kineskog kapitala u Crnoj Gori.

“U javnosti se nerijetko pokušava problematizovati uticaj kredita kineske Exim banke na stanje naših javnih finansija sa insinuacijama o poteškoći otplate kredita, teorije zavjere o založenom zemljištu i slično. Poručujem da apsolutno ništa od onoga što se spekuliše nije tačno”, naveo je Marković.

Do sada je, kako je precizirao, povučeno oko 655 miliona USD iz kineskog kredita, a završetak prve dionice autoputa se očekuje tokom naredne godine.

“Istina je da Crna Gora nije dala zemlju kao imovinu za obezbjeđenje kredita. On je dobijen na osnovu najboljih uslova koje je konkretna banka u tom momentu ponudila na globalnom finansijskom tržištu”, rekao je Marković.

On je podsjetio da je ponuda Exim banke imala kamatnu stopu od dva odsto, a drugorangirana od 4,21 do sedam odsto, dok je i grejs period bio drastično povoljniji kod Exim banke.

“Za jačanje konkurentnosti crnogorske ekonomije i poboljšanje kvaliteta života neophodno je unaprjeđenje saobraćajne infrastrukture koja podrazumijeva izgradnju autoputa”, ocijenio je Marković.

Vlada, za navedene namjene, kontinuirano povećava kapitalni budžet, koji je u 2015. godini iznosio 228 miliona EUR, a u ovoj 321 milion EUR ili oko 6,7 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *