Nastavljena saradnja Ministarstva prosvjete i Crnogorskog Telekoma

Ministarstvo prosvjete i Crnogorski Telekom proširiće internet pokrivenost na oko 150 područnih jedinica crnogorskih škola, dogovoreno je na današnjem sastanku ministra prosvjete Damira Šehovića sa saradnicima i izvršne direktorice Crnogorskog Telekoma Dine Cibulskaje, te direktora Telekomovog Sektora za poslovne korisnike Predraga Perkovića.

Širenje interneta na područne jedinice će se realizovati u naredne dvije godine, čime će ove ustanove dobiti besplatan pristup mobilnom 4G internetu i brzom protoku podataka, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

Potpisivanje sporazuma kojim će se ozvaničiti saradnja planirano je ubrzo.

“Dogovor, osim širenja interneta na veliki broj područnih jedinica, podrazumijeva i nastavak dosadašnje saradnje, a to je pružanje usluge besplatnog interneta svim matičnim jedinicama osnovnih i srednjih škola, te predškolskim ustanovama, koje za to imaju tehničkih mogućnosti. Dodatno, tamo gdje postoje tehničke mogućnosti, obezbijediće se korišćenje TurboDSL-a i optike”, navodi se u saopštenju.

Kako je rekla Cibulskaja, posebno im je zadovoljstvo što mogu da najave još širu saradnju, odnosno da će u naredne dvije godine najveći broj područnih jedinica pokriti 4G mobilnim internetom.

“U Telekomu vjerujemo da je uspješno društvo ono u kome niko ne zaostaje, pa ćemo nastaviti da ulažemo u razvoj zajednice podržavajući obrazovanje i digitalnu inkluziju“, dodala je ona.

Sagovornici su se aglasili i da bi bilo korisno pokrenuti pilot-projekat pokrivanja dijela škola wireless mrežom, na čemu će se raditi u narednom periodu.

Kako je istakao ministar Šehović, saradnja sa Telekomom je od izuzetnog značaja i zbog planova Ministarstva za digitalizaciju obrazovnog sistema, za šta je potreban dobar protok interneta i generalno kvalitet na pokrivenost.

Cibulskaja je u tom kontekstu istakla da Telekom sa Ministarstvom prosvjete dijeli uvjerenje da digitalizacija u obrazovanju nema alternativu.

Crnogorski Telekom već 12 godina pruža podršku obrazovnom sistemu Crne Gore, kroz obezbjeđivanje besplatnog interneta za preko 200 škola, dodaje se u saopštenju.

Check Also

Prvo odluka o koncesiji, pa o gradnji terminala na podgoričkom aerodromu

Izvršni direktor Aerodroma Crne Gore (ACG), Vladan Drašković, saopštio je da se o gradnji novog …

Leave a Reply

Your email address will not be published.