Država na berzi kupila akcije Komercijalne za 43,7 miliona eura

Dodajte komentar

Republika Srbija danas je platila tačno 43,7 miliona eura i na Beogradskoj berzi kupila 6,8 akcija Komercijalne banke od njena dva akcionara DEG i SVED fonda. Na taj način država je započela da ispunjava svoju obavezu koja je dio aktuelne prodaje Komercijalne banke, a utvrđena je još 2006. godine.

Kako saznaje “Blic Biznis”, država je jutros od fondova iz Njemačke i Švedske na berzi kupila ukupno 1.159.000 akcija po cijeni od 4.447 dinara za svaku dionicu. Oba fonda zajedno su posjedovala 6,8 odsto akcija Komercijalne banke, od čega je njemačkom fondu DEG Deutsche pripadalo 4,5 odsto. Cijeli paket država je platila 5,1 milijardu dinara odnosno 43,7 miliona eura.

“Ovaj korak pokazuje da je država počela da ispunjava svoje obaveze iz javnog poziva za prikupljanje izjava o zainteresovanosti za prodaju Komercijalne banke, a u kome se navodi da će država kupiti akcije četiri velika akcionara Komercijalne banke. Pored fondova DEG i SVED u pitanju su i udjeli akcionara EBRD od 24,4 odsto i IFC koji ima 10,1 odsto akcija Komercijalne banke”, kaže izvor Blica.

Taj sagovornik podsjeća da je sve počelo 2006. godine kada je EBRD ušao u vlasničku strukturu Komercijalne banke. Po tom ugovoru, strani suvlasnici imali su pravo da aktiviraju takozvanu put-opciju. To znači da čak i u slučaju da država odustane od prodaje svog dijela u Komercijalnoj banci, svojim stranim partnerima – suvlasnicima mora da isplati 252 miliona eura.

Sagovornik kaže i da je današnja kupovina akcija Komercijalne banke dokaz da je država vrlo ozbiljna u namjeri da ove godine proda ovu banku u kojoj je vlasnik 42 odsto kapitala.

Izvor: Blic

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *