“Dakićevcima” po dvije hiljade eura

Dodajte komentar
Sa jednog od protesta radnika

Ustavni sud usvojio je još dvije ustavne žalbe koje su podnijeli punomoćnici bivših radnika državne firme “Radoje Dakić”. Krajem maja usvojena je prva od ukupno 11 ustavnih žalbi koje je podnijelo oko 900 bivših radnika. Prva žalba odnosila se na 339 radnika, dok za ove dvije “Dan” nije uspio da dođe do podataka koliki broj radnika je u pitanju.

Ustavni sud je utvrdio povredu prava na pravično suđenje iz odredaba člana 32 Ustava Crne Gore i člana 6 stav 1 Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, kao i prava svojine (imovine) iz odredaba člana 58 Ustava Crne Gore i člana 1 Protokola broj 1 uz Evropsku konvenciju, zbog neizvršenja pravosnažnog i izvršnog sudskog poravnanja Osnovnog suda u Podgorici, Rs.br.1/06, od 16. februara 2006. godine i presude Višeg suda u Podgorici, Gž.br.2149/10, od 13. maja 2010. godine.

Nalaže se Vladi Ministarstvu finansija da svakom podnosiocu ustavne žalbe stečajnom povjeriocu preduzeća “Radoje Dakić u stečaju iz Podgorice, isplati naknaduu neoporezivom iznosu od 2.000 eura na ime pravičnog zadovoljenja zbog povrede prava, u roku od šest mjeseci od dana objavljivanja ove odluke u “Službenom listu piše u saopštenju suda.

Odlukom je naloženo Privrednom sudu da iz sredstava dobijenih u stečajnom postupku, u skladu sa Zakonom o stečaju, svakom podnosiocu ustavne žalbe stečajnom povjeriocu obezbijedi najveći mogući stepen namirenja sredstava onoga što im je dosuđeno sudskim poravnanjem Osnovnog sudau Podgorici i presudom Višeg suda.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *