Bitcoin blizu 13.000 dolara

Bitkon je ove godine munjevito porastao, i to stopom od 200 odsto od početka godine. Postoji više teorija o tome zašto je to tako, ali jedna je posebno važna.

Reij je o tzv “halvening”, odnosno, procesu gdje bitkoin rudari mogu očekivati pad BTC zarade od 50 odsto.

Da bi se razumjelo šta to znači, važno je znati kako bitkoin tehnologija, odnosno blokčejn, funkcioniše.

Rudari, sa jakim računarima rješavaju složene matematičke probleme i tako učestvujuu u lancu. Ko pobijedi u toj trci dobija nagradu u vidu bitkona.

Svake godine, “nagrada” se prepolovi kako bi se spriječila infalcija. “Rudari” trenutno zarađuju 12,5 BTC za svaki iskopani blok. Do maja 2020, kažu stručnjaci, “nagrada” će biti 6, 25 novih BTC.

– Trenutna stopa inflacije kod bitkoina je otprilike 3, 76 odsto – rekao je Met Grinspan, viši tržišni analitičar.

– U maju naredne godine planirano je da se smanji na 1,8%.

Zašto se to dešava?
Iako je poznato da svakoga dana raste broj iskopanih bitkoina, brzina “otkopavanja” ne posustaje. Od ukupno 21 milion bitkoina, iskopano je više od 80%.

BTC kriptovaluta ukupno raspolaže sa 21 milion jedinica, ali kao što je poznato, broj bitkoina u prometu se povećava tzv. iskopavanjem ili rudarenjem. S obzirom da vlada prava bitkoin groznica, sve je veći broj bitkoina u opticaju, a samim tim je njegov uticaj na finansijska tržišta sve veći.

Kako se raspoloživa količina bitkoina (za otkopavanje) smanjuje, tako raste pomama za njim, a samim tim i njegova vrijednost. Analitičari predviđaju da kako se proces rudarenja bude bližio kraju, tj. kada se iscrpe svi rudnici, tada će u praksi biti teže doći do bitkoina, pa će samim tim ta činjenica predstavljati genezu budućeg rasta njegove vrijednosti na tržištu.

Sve je zapravo u samom softveru, koji je osmislio izvjesni Satoši Nakamoto (osoba ili više njih). I proces se ponavlja na svake četiri godine.

Naime, Nakamoto protokol predviđa da se nagrada prepolovi nakon svakih 210 000 blokova ili, aproksimativno nakon četiri godine. Dakle, preciznije, naredno smanjenje nagrade će se desiti sredinom 2020. i tada će nagrada iznositi 6,25 bitkoina za svaki otkopani blok.

– Jedna od ključnih karakteristika bitkoina je predvidljivost oko nove ponude koja se oslobađa – rekao je Garik Hileman, šef istraživanja za kriptovalute u jednom kompaniji.

Bitkon se često naziva “digitalnim zlatom” zbog svoje dinamike ponude i likvidnosti. Stručnjaci kažu da je vrijednost kripto valute poduprta nedostatkom ukupnog broja bitkoina koji postoje.

Kako to može uticati na cijene?

– Pooštravanje ponude dovodi do povećanja cijene i očekivanja manje likvidnosti koja dolazi na tržište – izjavio je Čarls Haiter, izvršni direktor CriptoCompare.

Sve ukazuje na to, kaže on, da će cijena rasti, a da će rudari imati sve manje šta da kopaju.

Kao što je ranije spomenuto, postoji niz drugih teorija o tome zašto je cijena btikoina u porastu ove godine, od investitora špekulanata, preko trgovsinkog rata do Fejsbukove nove kripto-valute.

Sada, bitkoin se vratio u igru, cijena mu je iznad oko 12.600 dolara dolara. Ipak, prošle godine, slika i nije bila tako ružičasta.

Check Also

Minimalna potrošačka korpa u oktobru iznosila 645,10 eura

Ukupna vrijednost minimalne potrošačke korpe za oktobar ove godine iznosila je 645,10 eura. Od ukupne …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *