UniCredit neće predati ponudu za Commerzbank

Dodajte komentar

Italijanska UniCredit banka je otklonila moguću ponudu za Commerzbank, budući da njemački rival ne želi da učestvuje u pregovorima tako brzo nakon kolapsa pregovora o spajanju s Deutsche Bankom, navode četiri izvora za Reuters.

UniCredit je ubrzao pripreme za potencijalno preuzimanje Commerzbank angažovanjem Lazarda i njegovog bankara Jogera Asmussena, bivšeg njemačkog zamjenika ministra finansija, zajedno s JP Morganom, kazali su u maju ljudi upoznati s tim pitanjem.

To je povećalo šanse za dogovor koji će najvećoj italijanskoj banci omogućiti da prebaci svoj fokus s problematičnog domaćeg tržišta, što je ključna strategija glavnog izvršnog direktora Jean-Pierrea Mustiera.

No, savjetnici nisu imali sreće da raspravljaju o mogućoj ponudi s Commerzbankom, kojeg zastupaju Goldman Sachs i Rothschild, te su ostali u pripravnosti, kažu izvori.

Mustier je bio prisiljen da stavi svoje ambicije na čekanje, budući da je Commerzbank zatražio “prostor za disanje”. Iz njemačke banke poručili su kako nisu spremni da pregovaraju o još jednom velikom poslu u tako kratkom vremenu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *