U trku za Komercijalnu banku amerikanci bi ušli zajedno sa srpskim investitorima

Investicioni fond “Riplud advajzers” čiji je vlasnik ugledni američki biznismen Tim Kolins, vrlo lako bi mogao da uđe u kupovinu “Komercijalne banke” zajedno sa domaćim investitorima, saznaje “Blic Biznis”.

Ovaj američki fond, čiji je vlasnik prošle godine posjetio Beograd u društvu bivšeg američkog državnog sekretara Džona Kerija, slovio je za ozbiljnog potencijalnog kupca Komercijalne banke još od prvih zvaničnih najava o njenoj prodaji. Kako saznaje “Blic Biznis”, sada kada se priča o privatizaciji ozbiljno zahuhtala, Kolins je i dalje ostao ozbiljan igrač, ali ne i investitor koji bi u kupovini Komercijalne banke nastupio samostalno.

“Ovaj američki investitor ušao bi u privatizaciju banke zajedno sa vrlo ozbiljnim domaćim investitorima koji imaju iskustvo u bankarskom sektoru. Kao takav “duo” danas slove za vrlo ozbiljnog potencijalnog kupca Komercijalne banke, ako ne i najozbiljnijeg”, kaže izvor Blica.

Tim Kolins, inače, važi za uglednog biznismena u SAD. Bio je član upravnog odbora Siti banke i član Trilateralne komisije.

Prva faza privatizacije Komercijalne banke i prikupljanje pisama o zainteresovanosti je završeno. Ministar u Vladi Srbije, Siniša Mali, je otkrio da je sedam investitora zainteresovano za ovu banku u kojoj je država vlasnik oko 42 odsto kapitala.

“Ti investitori sada će ući u knjige Komercijalne banke, pogledaće, sagledaće i nakon toga daće ponudu. Ja očekujem uspješan završetak tog procesa do kraja godine, kao što smo i planirali”, rekao je Mali prije nekoliko dana.

Stučnjaci istovremeno ukazuju da nekoliko vrlo važnih faktora utiče na cijenu “Komercijalne banke”, od toga šta banka prodaje, do cijene po kojoj se banke prodaju u regionu i poslovanja Komercijalne banke.

Branislav Jorgić vlasnik istoimene brokerske kuće koji više decenija radi na domaćem tržištu kapitala, kaže da je predmet prodaje poslovanje Komercijalne banke u Srbiji, ali i dio njenog poslovanja u Republici Srpskoj i u Crnoj Gori. Na prodaju, je kako tvrdi i ime banke, kao i razgranata mreža.

“Trenutna tržišna cijena akcije Komercijalne banke na berzi je oko 2.700 dinara što govori da banka na tržištu vrijedi 385 miliona eura. Njena knjigovodstvena cijena je 560 miliona eura, a banke su u regionu prodavane po cijeni od 80 do 90 odsto knjigovodstvene vrijednosti. Komercijalna banka je pritom treća po veličini aktive u Srbiji. Prošle godine je ostvarila više od 70 miliona eura profita, ali je u prethodnom periodu akumulirala gubitke. Treba reći i da je država preuzela obavezu da otkupi 41 odsto akcija stranih akcionara u Komercijalnoj banci za 252 miliona eura. Praktično, kada se sve to sagleda, minimalna zadovoljavajuća cijena za 100 odsto banke bila bi 560 miliona eura”, ocenio je Jorgić za “Blic Biznis” i dodao da bi u tom slučaju država za svoj paket dobila 235 miliona.

Republika Srbija u Komercijalnoj ima 41,74 odsto akcija, EBRD 24,43 odsto. Ostalih 20 odsto takođe je u vlasništvu međunarodnih finansijskih institucija. EBRD je u vlasničku strukturu Komercijalne banke ušao 2006.

Check Also

Promet na Montenegroberzi 786 hiljada

Ovu sedmicu na Montenegroberzi obilježio je pad berzanskih indeksa i promet od skoro 790 hiljada …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *