Solana proglašena parkom prirode

Dodajte komentar

Odbornici ulcinjskog parlamenta, na jučerašnjoj sjednici, donijeli su odluku kojom se Solana proglašava parkom prirode.

U odluci se navodi da će Opština Ulcinj osnovati privredno društvo kome će od naredne godine povjeriti upravljanje ovim zaštićenim područjem. Evropska komisija je u posljednjem Izvještaju o napretku pozvala Opštinu da usvoji dokument o zaštiti tog područja. Iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica su istakli da je Solana konačno prepoznata kao lokalitet od značaja na nacionalnom nivou.

“Petnaest godina rada iza nas, toliko uspona i padova, toliko zakulisnih radnji, ali i iskrene podrške od svih prijatelja ovog nevjerovatnog ptičjeg aerodroma. Hvala vam od srca što vjerujete u istinski dobre priče, što vjerujete u prirodu i što vam je stalo do stotine hiljada najšarenijih krila i sitih kljunova”, poručuju iz CZIP.

Ulcinjska solana se nalazi na krajnjem jugu Crne Gore i zauzima oko 14,5 kvadratnih kilometara slanih bazena. Izgrađena je u regionu sa najvećim brojem vedrih dana, najvećom insolacijom na Jadranu 2567 sunčanih sati i najvećim brojem tropskih dana u bivšoj Jugoslaviji.

Do sada je na ovoj “kulturnoj laguni” registrovano više od 240 vrsta ptica, što je oko 50 odsto ukupnog broja vrsta ptica registrovanih u Evropi. U regionu pa i šire postoje staništa gdje je broj registrovanih vrsta znatno veći, ali ono što Solanu odvaja od svih ostalih je kvalitet vrsta i njihova brojnost.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *