Uskoro tender za projekat puta do budućeg naselja Montrose

Opština Herceg Novi raspisaće uskoro treći tender za izbor izvođača za izradu glavnog projekta dijela puta na Luštici, kojim će biti riješen prilaz budućem rizortu Montrose.

Prethodna dva je zbog žalbi projektanata “oborila” Državna komisija za kontrolu javnih nabavki.

“Od tada, usvojen je i Prostorno urbanistički plan (PUP) Opštine Herceg Novi, pa je dionica puta drugačije definisana nego u postojećoj skupštinskoj odluci, što je uslovilo da Opština Herceg Novi traži optimalno rješenje kroz usvajanje nove skupštinske odluke o utvrđivanju lokacije za objekte od opšteg interesa”, kazali su Radiju Jadran u lokalnoj upravi.

Glavni projekat odnosi se na lokalnu saobraćajnicu, dužine šest kilometara i širine šest metara, od puta Rose–Krašići do puta Babunci–Krašići.

Njegova izgradnja je od presudnog značaja za budući kompleks Montrose.

Iz lokalne uprave su kazali da je ova procedura od skoro godinu usporila izradu projekta i izvođenje radova.

“To je nešto na šta Opština Herceg Novi ne može uticati, jer se zakonske procedure tendera, moraju poštovati. Postojala je i neusaglašenost odluke o utvrđivanju javnog interesa iz 2016. godine,koja nije obuhvatila cjelokupnu trasu puta, tako da smo sada na osnovu novog planskog dokumenta pristupili izradi novih urbanističko tenhičkih uslova”, kazali su iz lokalne uprave.

Nakon njihovog dobijanja, kako su dodali, raspisaće se novi tender za putnu infrastrukturu u narednih nekoliko dana.

Predstavnici lokalne uprave su saopštili da jeste problem to što su do sada poništena dva tendera, ali i da ostali činioci u realizaciji tog projekta takođe nijesu ispunili svoj dio obaveza.

“Opština Tivat još nije raspisala tender za dio puta koji prolazi preko njihove teritorije, niti je precizirano kada će to uraditi. Takođe, dio trase kroz tivatsku opštinu prelazi preko zemljišta koje je u zakupu Luštica Bay, pa je i to problem koji mora da se riješi”, kazali su predstavnici lokalne uprave.

Uprkos tome, Opština Herceg Novi sa investitorom, konzorcijumom Northstar i Equest Capital Limited, kako tvrde, ima odličnu saradnju.

Izabraće izvođača radova za izradu glavnog projekta putne infrastrukture i vodovodne mreže, ali i kanalizacione mreže, kako bi poboljšali uslove mještanima Luštice.

Za posljednje dvije godine Opština Herceg Novi je od investitora Northstar-Equest Capital Limited, preko države inkasirala 300 hiljada eura, koje je u obavezi da iskoristi u svrhe izrade projekata vodosnabdijevanja i putne infrastrukture.

U međuvremenu je prihvaćena ponuda podgoričkog HydroGIS systema za izradu glavnog projekta vodovodne infrastrukture na Luštici, sa kojom je 25. aprila sklopljen ugovor.

Check Also

Rast indeksa i prometa obilježili sedmicu na Montenegroberzi

Rast indeksa i prometa obilježili su na Montenegroberzi sedmicu u kojoj je Crna Gora otvorila …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *