Kompanije u SEE regiji godišnje gube 358 milijardi eura zbog nedostatka radnika

Mala i srednja preduzeća u centralnoj i istočnoj Evropi gube godišnje oko 358 milijardi eura zbog nedostatka odgovarajućih radnika, što je više od BDP-a Mađarske, Slovačke i Hrvatske zajedno, pokazuje studija revizorsko konsultantske kompanije PwC.

Prema rezultatima istraživanja koje je sprovedeno među 600 malih i srednjih preduzeća u 15 zemalja srednje i istočne Evrope, četvrtina anketiranih firmi izjavljuje da ih manjak potrebnih radnika svake godine košta više od pet posto ostvarenih prihoda. U studiji se ističe da ovaj problem postaje gorući u cijelom regionu, zbog sve veće emigracije kvalifikovane radne snage u zapadnu Evropu, ali i u Rusiju. U situaciji kada se lokalna tržišta radne snage prazne, mala i srednja preduzeća su u još nepovoljnijem položaju u borbi za radnike u konkurenciji sa multinacionalnim kompanijama.

Istraživanje pokazuje i rastuću zabrinutost preduzetnika u ovom dijelu Evrope, zbog prognoza o usporavanju globalnog privrednog rasta u 2019. godini i daljih poremećaja na tržištu usljed trgovinskog rata SAD i Kine, te sve izraženijih slabosti u eurozoni, prenosi BIF.

Check Also

Do kraja godine biće obrađeno svih 51.000 zahtjeva za legalizaciju

Od podnijetih 51.000 zahtjeva za legalizaciju bespravno podignutih objekata do sadaje obrađeno 31.000. Preostalih dvadeset …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *