I pored blokade Regionalni vodovod prihodovao 7,67 miliona eura

1 komentar

Regionalni vodovod Crnogorsko primorje u 2018. je ukupno prihodovao 7,67 miliona eura, što je rekordni iznos za 43 godine rada ovog preduzeća, pokazuju izvještaji o poslovanju najvećeg infrastrukturnog preduzeća u Crnoj Gori, pišu Dnevne novine.

Zbog sudskog spora sa austrijskim Štrabagom, račun ove kompanije bio je u kontinuitetu blokiran devet mjeseci, a do posljednjeg dana 2018. godine ukupno 139 dana. Zato su nakon blokade morale da budu obustavljene sve razvojne aktivnosti i Plan javnih nabavki.

U dokumentu o kome se Vlada pozitivno izjasnila, precizira se da je prošle godine lokalnim vodovodnim preduzećima na jugu zemlje isporučeno 25 odsto vode više od ugovorenih količina.

“U prvoj polovini 2018. godine uspješno su sprovedene sve aktivnosti na pripremi sistema za maksimalni rad prije početka ljetnje turističke sezone. To je potvrđeno tokom ljetnje turističke sezone, kada je najveća isporuka vode iz RV, a kada je broj registrovanih kvarova bio znatno manji nego što je to uobičajeno, čime su sprovedene mjere preventivnog održavanja u potpunosti opravdale svoju svrhu”, precizirali su iz ove kompanije na čijem je čelu Goran Jevrić.

Nakon što su predstavnici Ulcinja krajem septembra na neograničen rok potpisali ugovor za cjelogodišnju isporuku vode iz RV, Herceg Novi je ostala jedina primorska opština koja nema takvu mogućnost.

Regionalni vodovod je isporučivao vodu stalno ili po potrebi u šest lokalnih vodovoda. Na kraju godine prihodi RV iznosili su 3,43 miliona eura i bili su isti kao u 2016, a 3,78 odsto manji nego 2017. godini. Više od trećine ukupnog iznosa platila je Opština Budva 1,29 miliona eura za preuzetu vodu iz regionalnog sistema. Za Kotor je obračunato 777.812 eura, Tivat 675.726 i Bar 411.600 eura, Za Ulcinj je bila 174.811 eura, a za Herceg Novi 103.559 eura i odnosila se samo na drugu polovinu godine.

S druge strane, lokalnim vodovodima je u 2018. godini ukupno fakturisano 3,67 miliona eura. Za Budvu je to iznos od 1,38 miliona eura, Kotor 832.259 eura, Tivat 701.758, Bar457.784, Ulcinj 187.047 eura, a Herceg Novi 110.808 eura.

Kada su u pitanju prošlogodišnja i ranija potraživanja, RV je u 2018. uspjela da naplati 3,94 miliona eura. Ipak, posljednjeg dana prošle godine dugovi svih preduzeća zajedno bili su 248.356 eura, a najveći je imala barska opština 111.442 eura.

Zakonom o regionalnom vodosnabdijevanju Crnogorskog primorja iz 2016. godine, ustanovljen je novi iznos naknade za investitore koji namjeravaju da grade na obali i to od jedan odsto predračunske vrijednosti investicije, ali ne manje od osam eura po kvadratu bruto građevinske površine. I u ovom slučaju posebne pogodnosti imaju oni koji prave hotele sa četiri i pet zvjezdica, ali se u izvještaju navodi da je su prihodi u 2018. po ovom osnovu bili veći za 18,44 odsto u odnosu na godinu ranije. Tako je kroz prihode od naknada RV imao ukupni priliv od 4,04 miliona eura, od čega 1,34 miliona za teritoriju Tivta i 1,26 miliona za Budvu.

“Funkcionisanje RV je nakon blokade računa otežano činjenicom da se kvarovi opreme nijesu mogli otklanjati zbog nedostatka finansijskih sredstava. Zbog toga se sistemom upravlja u takozvanom ručnom režimu umjesto daljinski, što predstavlja značajan napor, ali i rizik po funkcionisanje. Takođe, usljed nemogućnosti održavanja sistema, došlo je do povećanja tehničkih gubitaka, pri čemu je nivo još na prihvatljivom i za Crnu Goru rekordno niskom nivou”, ističe se u izvještaju o poslovanju.

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • Čiji je ovo naslov jer je ekonomski stupidan? Blokada računa ne spječava fakturisanje ostvarenih usluga?

    A rad RV CG P je primjer rada posvećenih inžinjera, zato je doboro da ovo tunj-tunj rpeduzeće ima sjajne inžinjere koji čak uspiejvaju da prevazižu loše rukovodioce i još goru upravu.

    Direktor, udarni dps terenski radnik, mora problem “da ne može da se primijeni odluka Ustavnog suda” dok se ne ispuni blokada Vrhovnog suda, da rješava drugačije a ne da se isplate rade netransparentnim scheme-ama. Vrijeme je da napusti partiju i da zaštiti Regionalni vodovod od neznanja njegovih partijskih bubašvaba i bubašvabica.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *