Dizel skandal desetkovao profit Mercedesa

Daimler, njemačka automobilska kompanija koja proizvodi Mercedes-Benz, smanjila je očekivanja profita za 2019. za stotine miliona eura.

Finansijski pad posljednji je pad od skandala s štetnim emisijama gasova dizel motora koji je potresao njemačku automobilsku industriju.

Kompanija je saopštila da će “različiti tekući državni postupci i mjere koje se odnose na dizel vozila” uticati na dobit kompanije u drugom kvartalu za fiskalnu godinu 2019. godine.

U saopštenju se navodi da se očekuje povećanje troškova vezanih za te postupke.

Njemački proizvođači automobila suočeni su sa višegodišnjom kontrolom štetnih emisija gasova koje proizvode dizel vozila, piše CNN.

To ispitivanje proizilazi iz priznanja drugog njemačkog proizvođača automobila – Folksvagen (VLKAF) iz 2015. – da je opremio milione dizel motora da prevare testove emisija štetnih gasova.

Otkrivenje je da je to uništilo povjerenje potrošača i regulatora u dizel tehnologiji i koštalo Folksvagen na desetine milijardi dolara.

Evropska komisija je u aprilu saopštila da su Folksvagen, BMV (BMVII) i Daimler (DDAIF) prekršili antimonopolska pravila tako što su zajedno odložili uvođenje dva sistema za čišćenje emisija između 2006. i 2014. godine.

Daimler je tada rekao da “intenzivno sarađuje” sa Komisijom i nije očekivao da će biti kažnjen.

Check Also

Operatori ove godine u elektronske komunikacije uložili 55 miliona eura

Operatori su ove godine u elektronske komunikacije uložili 55 miliona eura, dok su prethodnih 10 …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *