Auto-put: Na probijanje tunela otišli milioni, samo jedan koštao čak 27 miliona eura

Dodajte komentar

Jedan od najskupljih građevinskih poduhvata bilo je probijanje tunela Vežešnik. Za ovaj objekat, dužine oko pet kilometara, kompanija Bemax je utrošila nešto više od 27 miliona eura. Ovaj tunel je skoro u potpunosti završen, izuzev asfaltiranja koje će na kraju biti obavljeno.

Za Vjetrnik je potrošeno 20 miliona eura, ali ovaj tunel, po pola izgrađuju CRBC i Bemax. Ukupna dužina tunela je šest kilometara. Kinezi nisu objavili koliko su novca potrošili za izgradnju Vjetrnika, ali prema nezvaničnim informacijama utrošeno je nešto više od 20 miliona eura.

Radovi u tunelu Mrke su skoro pa završeni, mimo asfaltiranja. Tunel je dugačak 1,5 kilometara i njegovo probijanje je koštalo 10,6 miliona eura.

Tunel Suka je jedan od najkraćih, ukupne dužine 1,3 kilometara. Cjelokupni radovi na ovom tunelu koštali su 8,3 miliona eura, piše portal Standard.

Gradnja prioritetne dionice Smokovac – Uvac – Mateševo, počela je 11. maja 2015. godine.

Izgradnja auto-puta koštaće državu 809 miliona eura. Od kineske Eksim banke pozajmljena su 944 miliona dolara na 20 godina i sa kamatom od dva odsto, uz grejs period od šest godina.

Međutim, i pored velikih troškova za izgradnju, auto-put je neophodan Crnoj Gori, koja jedina nije imala ni kilometar auto-puta na Balkanu.

Bezbjednosna strana je posebna priča jer se napokon kanjon Morače izbjegava, koji je godinama unazad odnio više od 1.000 života.

Takođe, ni veći ekonomski razvoj nije moguć bez auto-puta, te je to još jedan razlog zbog kojeg je ovaj projekat našoj državi neophodan.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *