Šta novi njemački zakon znači za radnike iz regiona i kakva su iskustva

Dodajte komentar

Njemačkoj nedostaje više od milion radnika. Kako bi riješila taj problem, Njemačka se odlučila na izmjene zakona kojim je olakšala pristup svom tržištu rada i radnicima iz zemalja koje nisu članice EU.

Šta novi zakon znači i kakva su iskustva onih koji već rade u Njemačkoj, pitanja su na koja su odgovor za Deutsche Welle dali advokat Kasim Rašidović i medicinski tehničar iz Banje Luke Miloš Šindrak.

Njemačka bilježi manjak radnika u svim sektorima. Potrebne su različite kvalifikacije radnika, od elektrotehničara, preko zanatlije do vozača kamiona i instruktora vožnje. Ipak, najpotrebnije je medicinsko osoblje.

Nedostatak radne snage predstavlja i gubitak za njemačku privredu. Zbog toga je došlo do izmjena zakona kojim je olakšan pristup rada u ovoj privredno najrazvijenoj državi Evrope, prenosi Klix.

Omogućen je lakši dolazak radnika iz tzv. trećih zemalja, odnosno država koje nisu članice Evropske unije. Stručnjaci upozoravaju da bi novi zakon mogao imati snažne posljedice u balkanskim zemljama. Kakva su iskustva i šta donosi novi zakon pogledajte u emisiji DW Fokus.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *