Srbija izdala obveznicu “tešku” milijardu eura listiranu na Londonskoj berzi

Dodajte komentar

Srbija je izdala desetogodišnjicu državnu obveznicu od 1 milijardu eura denominiranu u eurima, koje će biti uvrštena na Londonsku berzu (LSE), saopćilo je u četvrtak ministarstvo finansija.

Transakcija koja jće biti održana 19. juna predstavlja prvu emisiju državnih vrijednosnih papira denominiranih u eurima na međunarodnom tržištu kapitala u Srbiji, a sredstva će biti upotrijebljena za finansiranje prijevremenog otkupa 1,1 milijardi dolara euroobveznica denominiranih u američkim dolarima, saopćilo je Ministarstvo finansija Srbije.

Na ovaj način, Srbija je uštedjela više od 3,8 milijardi dinara (32 miliona eura) samo u plaćanju kamata na dvije emisije novčanica u američkim dolarima, koje su stavljene u 2011. i 2013. i koje dospijevaju 2020. i 2021. godine, pojasnilo je ministarstvo.

“Uspješna fiskalna konsolidacija i sveobuhvatne reforme provedene proteklih godina, uz povoljne uslove na međunarodnom tržištu finansijskog kapitala, rezultirale su niskom kamatnom stopom od 1,5% (kuponska stopa) i prinosom od 1,62%, pri čemu je potražnja dostigla rekordnih 6,4 milijarde eura”, naveo je u izjavi ministar finansija Siniša Mali.

Interesovanje za ovo obveznicu Srbije pokazalo je ukupno 300 investitora iz cijelog svijeta, dodao je Mali.

Budžet Srbije bio je suficitu od 32,2 milijarde dinara u 2018. godini, u poređenju sa suficitom od 33,9 milijardi dinara u prethodnoj godini. U prva četiri mjeseca 2019. godine zemlja je ostvarila budžetski suficit od 5,5 milijardi dinara.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *