Kineska startap kompanija napravila 10.000 električnih vozila za pola godine (foto)

1 komentar

Xpeng Motors je jedna od nekoliko stotina kineskih startap kompanija za proizvodnju električnih automobila, ali i samo jedna od tek nekoliko koje su već počele da proizvode i prodaju vozila na struju.

Ovaj kineski proizvođač električnih automobila saopštio je da je napravio 10-hiljadito vozilo otkako je sredinom decembra 2018. počela proizvodnja SUV-a na struju Xpeng G3. U toj kompaniji kažu da su u periodu januara-maj 2019. u preko 220 kineskih gradova isporučili kupcima ukupno 7.359 automobila.

Xpeng je pored lanca ovlašćenih prodavaca i servisera – kojih će do kraja godine biti preko 100 – u Kini razvio i mrežu sopstvenih brzih suprepunjača. U planu je da tokom 2019. bude pušteno u rad ukupno 200 ovih punjača, a u naredne tri godine njihov broj će porasti na 1.000, piše B92.

Osim toga, vlasnici modela G3 mogu da koriste i punjače drugih kompanija kojih je u Kini sve više.

Svoj prvi model – G3, Xpeng je predstavio svjetskoj javnosti u januaru 2018, na sajmu elektronike CES u Las Vegasu, kao potencijalnog rivala Teslinom Modelu X, na koji su se Kinezi ugledali kada je riječ o dizajnu enterijera ovog SUV vozila.

 

Podijeli ovaj članak
1 Komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *