Facebookova svjetska valuta “Libra” ne bi bila samo loša za banke

Dodajte komentar

Sa svojom valutom, Facebook želi da uspostavi čvrsto sredstvo plaćanja.  Ali to nosi niz opasnosti. To čini korisničke profile još transparentnijim. Osim toga, nedostaju centralni nadzornici kao što su centralne banke. Dakle, “Libra” predstavlja prijetnju finansijskoj stabilnosti i demokratiji, piše njemački NTV u svom komentaru.

Kontaktna hobotnica Facebook dobija novi apetit. Uz planiranu internets valutu koja se zove “Libra”, gigant društvenih medija napada banke i finteche. Zajedno sa milijarderima, kao što su džinovske kartičarske kuće Visa i Mastercard, osnivač Facebooka Mark Zuckerberg želi stvoriti digitalnu alternativu euru i dolaru. Punopravno sredstvo plaćanja bez velike fluktuacije – za razliku od Bitcoin-a. Transakcije treba da se čuvaju u decentralizovanoj bazi podataka. Nezavisna fondacija u Švicarskoj bi trebala obavljati nadzor.

Postupci prenosa sa jednog bankovnog računa na drugi? Zaboravite: Nova “Libra” može biti poslata preko tri mesengera Facebooka, Whatsappa i Instagrama za nekoliko sekundi. Još jedan argument koji će Facebook vjerovatno iskoristiti: konverzija etabliranih u egzotične valute je ponekad veoma skupa. Sa Facebookom je drugačije: zbog tehnologije koja se koristi širom svijeta, Amerikanci mogu ponuditi takve transakcije u uslovima dampinga. Iskušenje da imate sopstvenu valutu je već odlično jer se već može koristiti za zaradu mnogo novca kroz poravnanje kao što su naknade za prenos ili provizije za transakcije.

Precizni profili potrošača

Ali i mnogo više od toga: prvo, Facebook se priprema da stvori paralelnu valutu i potkopa postojanje banaka. Etablirane finansijske kuće su prespavale trend inteligentnog vrednovanja podataka o klijentima – ili nisu htjele da se suoče s prijetnjom digitalnih divova. Sada dobijaju potvrdu za svoju ignoranciju, prenosi Indikator.

Drugo, digitalna valuta je nova prekretnica na putu ka globalnoj svemoći. Facebook će imati još dublji uvid u kupovne i platne navike svojih klijenata, njihove želje, snove i mogućnosti. Zajedno sa informacijama o životima korisnika, podaci o plaćanju su tada vrijedniji od zlata – kroz precizne i transparentne profile potrošača koji omogućavaju maksimalnu analizu ciljnih grupa.

Treće, postojanje svjetskih valuta pod nadzorom centralne banke, dolara, eura, jena i društva. Institucija centralne banke, nezavisna od vladine politike, koja nadgleda snagu valute za demokratski orijentiranu zajednicu, izdržala je test vremena. Nezavisna centralna banka je čak postala podupirući stup stabilnosti demokratskih zemalja. Paralelne valute sa ekonomskom snagom ali bez demokratskog legitimiteta, ugrozile bi cjelokupnu državnu strukturu.

Stabilnost u zemljama visoke inflacije?

Zuckerberg testira super kripto-valutu u zemljama u razvoju.Takvi scenariji se osmjehuju Zuckerbergu i njegovim programerima valute – naravno. Prednosti su velike, čujete kako govore. U stvari, u državama sa nestabilnim monetarnim sistemom i visokim stopama inflacije – u Turskoj ili Argentini, na primjer – Facebook valuta može dovesti do nove stabilnosti. Trajanje je neizvjesno. Pored toga, nova valuta bi mogla da privuče štediše koji žele da parkiraju svoj novac daleko od dolara ili eurozone. Bezbjednost je neizvjesna.

Političari imaju obavezu da reaguju. Ako državne vlade omoguće pojavu ekonomski relevantnih paralelnih valuta, onda će to biti loše za finansijsku stabilnost i demokratsku stabilnost društva. Zato zapadne države moraju djelovati i to će i učiniti.

Ali ne vrlo brzo. Ovo pokazuje primjer dugogodišnjeg jedinstvenog oporezivanja američkih digitalnih kompanija u EU.
Jer čak i nakon godina diskusije, nije postignuto jedinstveno rješenje, sada postoje prvi nacionalni savezi Francuske i Austrije. Slični politički kaprici više ne mogu zaustaviti negativne posljedice kapitalnih planova Marka Zuckerberga.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *