Dosuđeno 50 hiljada eura Prvoj banci

Prvoj banci i još nekolicini manjinskih akcionara UTIP Crna Gora, čiji je većinski vlasnik kompanija Žarka Burića Normal kompani, dosuđeno je 100 hiljada eura na ime vlasničkog uloga, koji su kao nesaglasni akcionari tražili sudskim putem, saznaje Pobjeda. Od ovog iznosa, Prvoj banci pripada oko 50 hiljada eura za 0,48 odsto akcija.

Riječ je o prvostepenoj presudi Privrednog suda, o kojoj će, na osnovu žalbe UTIP-a, odlučivati i Apelacioni sud. Manjinski akcionari su na Skupštini održanoj u novembru 2017. godine glasali protiv odluke o izgradnji poslovnog-stambenog objekta i zahtijevali isplatu vlasničkog uloga. Kako do toga nije došlo, pokrenut je sudski postupak u kojem su tražili isplatu po cijeni od 78 centi po akciji, koliko je iznosila na dan održavanja Skupštine. UTIP u žalbi Apelacionom sudu, između ostalog, navodi da je ova cijena nerealna, te da je berzanskim manipulacijama skočila za preko 100 odsto u odnosu na prethodnu trgovinu.

Ovo nije jedini spor nesaglasnih akcionara sa UTIP-om. Pred Privrednim sudom je u toku postupak po tužbi podgoričke kompanije Ceed consulting, koja je takođe bila protiv pomenute odluke. Kao nesaglasni akcionar sa 5,8 odsto akcija traži 670 hiljada eura. Jučerašnje ročište je odloženo za sredinu septembra.

UTIP je zarad projekta vrijednog, kako navode, 19 miliona eura, početkom godine srušio nekadašnji hotel ,,City ispod Ljubovića na čijem mjestu će biti sagrađen kompleks sa 240 stanova i 40 poslovnih prostora. Kompleks će se prostirati na parceli od 9,5 hiljada kvadrata, a prema planu trebalo bi da bude završen do kraja iduće godine. Burićev Normal kompani vlasnik je 80,4 odsto akcija UTIP-a.

Check Also

Auto-putem od početka godine prošlo 760.200 vozila

Auto-putem Princeza Ksenija je od početka ove godine prošlo 760.200 vozila.

Leave a Reply

Your email address will not be published.