Završen proces privatizacije NLB-a: Investitorima prodato preostalih 10% vlasničkog udjela

Slovanačka državna holding kompanija (SDH) završila je proces privatizacije NLB-a. Investitorima je prodato preostalih 10% vlasničkog udjela dok je ukupna otkupna cijena od prodaje iznosila 109,5 miliona eura. Slovenija je ostala najveći pojedinačni dioničar NLB-a s 25% i jednom dionicom, prenosi Siol.net.

Prodaja je obavljena pošto su prodali dva miliona akcija po cijeni od 54,75 eura po akciji i globalne depozitne potvrde po cijeni od 10, 95 eura po potvrdi.

Cijena je znatno niža od tržišne cene. Naime, akcije NLB-a kotirale su se na 58,2 eura na ljubljanskoj berzi juče, dok su globalne depozitne potvrde, kojima se trguje u Londonu, dostizale 11,33 eura.

“Zadovoljni smo što smo uspjeli uspješno završiti jednu od najvećih i najzahtjevnijih privatizacija u Sloveniji. SDH je pažljivo odmjerio izbor opcija za izvršenje transakcije i izvršio je u rokovima koji su u interesu Slovenije i NLB-a, jer neki od njih prestaju da važe. NLB će moći da radi sa svim svojim mogućnostima kod kuće i na tržištima jugoistočne Evrope i počne ravnopravno da se takmiči sa konkurentima “, rekao je predsjednik SDH Igor Kržan.

Check Also

Minimalna potrošačka korpa u oktobru iznosila 645,10 eura

Ukupna vrijednost minimalne potrošačke korpe za oktobar ove godine iznosila je 645,10 eura. Od ukupne …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *