Od poreza na zarade opštinama šest miliona

Dodajte komentar

Prihodi svih opština od poreza na dohodak građana u prvom tromjesečju ove godine su 6,15 miliona eura, što je 2,5 miliona više nego lani u istom periodu, saopšteno je juče nakon sastanka predstavnika Ministarstva finansija i lokalne samouprave. Cilj sastanka, kojemu su prisustvovali i predstavnici Zajednice opština, je bio kontinuirano praćenje finansijskog stanja u opštinama i primjena Zakona o finansiranju lokalne samouprave.

-Transferi iz Egalizacionog fonda povećani su 1,29 miliona eura u odnosu na prva tri mjeseca prošle godine, saopšteno je na sastanku. Razmatrani su pokazatelji trenutnog finansijskog stanja i aktuelni problem.

-Uporedni podaci za prvi kvartal u odnosu na isti period prošle godine pokazuju da primjena zakona daje očekivane pozitivne efekte. Svi učesnici sastanka su kazali da su zadovoljni primjenom novih zakonskih rješenja. Skoro sve pozicije izdataka lokalne samouprave uvećane su u odnosu na isti period prethodne godine, rekla je generalna direktorica za lokalnu samoupravu i privredna društva u većinskom vlasništvu države u Ministarstvu finansija Snežana Mugoša.

Ona je ocijenila da je racionalizacija tekuće potrošnje i poboljšanje efikasnosti u naplati sopstvenih prihoda. –

-Uvjerena sam da će opštine koje imaju veliki iznos neizmirenih obaveza raditi na njihovom izmirenju u skladu sa odredbama Zakona o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, kao i da će povećanje ustupljenih i sopstvenih prihoda doprinijeti većem kvalitetu usluga koje lokalne samouprave pružaju građanima, kazala je Mugoša.

Istakla je da je zadovoljna što je uspostavljanje revolving fonda pokazalo opravdanost, imajući u vidu da su u prethodna četiri mjeseca iz njega povučena značajna sredstva.

-Revolving fond ima podsticajnu ulogu za jedinice lokalne samouprave u cilju što boljeg korišćenja dostupnih donatorskih sredstava za realizaciju važnih projekata od javnog interesa, ocijenila je ona.

Učesnicima su podijeljene dvojezične brošure u kojima je Zakon o finansiranju lokalne samouprave i sva podzakonska akta. Brošure su štampane u okviru projekta pod nazivom Jačanje transparentnog i odgovornog upravljanja javnim finansijama u Crnoj Gori, koji zajednički implementiraju Ministarstvo finansija i UNDP, uz podršku slovačkog Ministarstva finansija.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *