Žugić: Profitabilnost banaka porasla 23 odsto

1 komentar

Od decembra prethodne godine, kada se započelo rješavanje pitanja Atlas i IBM banke, do kraja maja ove godine, svi ključni bankarski parametri bilježe pozitivne tendencije, kazao je guverner Centralne banke Crne Gore Radoje Žugić na sastanku sa timom Međunarodnog monetarnog fonda, koji boravi u Podgorici kako bi obavio redovne konsultacije.

Kako je saopšteno iz CBCG, Žugić je naglasio da je u pomenutom periodu aktiva banaka na nivou sistema porasla skoro četiri odsto, krediti su zabilježili rast od preko sedam odsto, depoziti su rasli skoro tri odsto, a kapital iznad pet odsto. Profitabilnost banaka je, u istom periodu, porasla za skoro 23 odsto.

“Guverner je sagovornicima predstavio i aktivnosti koje CBCG provodi na planu unapređenja regulatornog okvira i snaženja supervizije, posebno u segmentu prevencije pranja novca, kao i aktivnosti usmjerene na unapređenje platnog prometa”, navodi se u saopštenju.

Tim MMF-a, koji predvodi Srikant Seshadri, šef misije te institucije za Crnu Goru, boravi u Podgorici od 17. do 28. juna. Tokom posjete misije biće analizirano i evaluirano ukupno ekonomsko stanje u zemlji i mjere fiskalne i monetarne politike, a takođe će se razgovarati o izgledima i projekcijama za naredni period i obraditi druge relevantne teme.

Nalazi misije biće predstavljeni javnosti 28. juna, kada će biti upriličena zajednička konferencija za medije MMF-a, Ministarstva finansija i CBCG.

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • jel ovo ono, 13 banaka plus dviej kojih više nema

    ili neka slična scheme-a spinovanja pošto ovi kad bbuudu stvarno regovali neće oni slušati pohvale

    i gdje su rezultati AQR-a?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *