Velike promjene u plaćanjima u EU od septembra

Dodajte komentar

Bankovni računi su do sada bili zatvorena knjiga, pristup su imali samo klijent i odgovarajuća banka. Ali to se mijenja: od septembra, treće strane u Evropskoj uniji moći će da pristupe računima – pod uslovom da korisnik to dozvoljava.

Mnogi potrošači ovih dana u zemljama EU dobijaju poštu od svojih banaka. Sadržaj pisama je obično zakonit, jer finansijske institucije moraju informisati svoje klijente o važnim promjenama.

Od septembra 2019. godine, primjenjuju se odredbe druge evropske direktive o platnim uslugama PSD2. Ono što na prvi pogled zvuči glomazno, zapravo nije toliko komplikovano.

Ovo su važna pitanja i odgovori:

Šta je novo od septembra?

Značajne su tri promjene: U budućnosti, računima mogu pristupiti i treće strane ako se klijenti slože. Osim toga, klijenti banke se uvijek moraju identifikovati s metodom dva faktora prilikom pristupa svom online bankarstvu od 14. septembra. I na kraju, kartična plaćanja na Internetu moraju uvijek biti izdana sa dva faktora.

Šta podrazumijevaju pružaoci trećih strana?

Ovo se odnosi na provajdere koji koriste infrastrukturu banaka, a da sami ne funkcionišu. Naime, to su usluge pokretanja plaćanja, prikupljanja informacija o računu i usluge izdavanja platnih kartica.

Provajderi trećih strana ne moraju biti samo novi pružaoci usluga, već u principu i druge banke.
U budućnosti, takvi pružaoci usluga mogu omogućiti korisnicima pristup njihovom računu, na primjer, kada žele da kupuju na internetu ili žele da imaju drugačiji pregled različitih računa u različitim finansijskim institucijama.
Dozvola klijenta je uvijek preduslov da dobavljač treće strane dobije pristup računu. Pružaoci usluga podliježu nadzoru finansijskog regulatora.

Šta se mijenja u online bankarstvu i online kupovini?

Ulazak u online bankarstvo samo sa lozinkom uskoro će biti stvar prošlosti. Od 14. septembra primjenjuje se zakonski zahtjev za takozvanu jaku autentičnost klijenata. Odnosno, svaki kupac se mora identificirati sa dva od tri moguća faktora. Na primjer, moguće su biometrijske karakteristike kao što su otisak prsta (faktor “postojanja”), lozinka (faktor “znanja”) ili pametni telefon (“faktor posjedovanja”).

Ova procedura je takođe obavezna za svaku transakciju. U slučaju plaćanja karticama na internetu, potrošači će u budućnosti također morati da se identifikuju sa dva faktora.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *