»¦Â×ͨ¼ýÔÚÏÒÉÏ¡£´Ó²ÎÓë¡°»¦Â×ͨ¡±µÄ»ú¹¹ÈËÊ¿´¦»ñϤ£¬12ÔÂ14ÈÕ½«ÔÚÂ׶ؾٰ컦Â×ͨ½ÒÅÆÒÇʽ£¬½ìʱÉϺ£Ö¤È¯½»Ò×Ëù£¨ÉϽ»Ëù£©Ïà¹ØÈËÊ¿»á³öϯ£¬²¢½«¹«²¼ÈëÑ¡µÄÖС¢Ó¢ÆóÒµÃûµ¥£¬Ô¤¼Æ·Ö±ðÔÚ10¼Ò×óÓÒ£¬¶øÕýʽ¡°Í¨³µ¡±¡¢½»Ò×»ò½«µÈµ½1Ôºó¡£

Otvorena London-Šangaj berzanska konekcija

Nakon četiri godine razvoja, ministar finansija Ujedinjenog Kraljevstva Filip Hamond i kineski vicepremijer Hu Čunhua, koji predvodi delegaciju iz Pekinga na Britansko-kineskom ekonomskom i finansijskom dijalogu u Londonu, svečano su otvorili London-Šangaj berzansku konekciju, izvještava Russia Today.

Kvalifikovane firme će sada moći da prodaju akcije putem dvojnog listinga na berzi u Šangaju i Londonu, čime se britanske firme otvaraju prema novim investitorima, pored toga što se kompanijama iz obe zemlje omogućava da prikupljaju kapital u onoj drugoj.

Da bi mogle da budu listirane na Londonskoj berzi, kineske kompanije moraju da imaju minimalnu tržišnu kapitalizaciju od 20 milijardi renminbija (2,9 milijardi dolara).

Trenutno, tek nešto više od 260 od 1.500 kompanija listiranih u Šangaju moći će da ostvari to pravo.

Kineska brokerska kuća Huataj prva je danas debitovala na Londonskoj berzi.

Sistem podrazumijeva upotrebu depozitarnih potvrda koje će omogućiti investitorima da kupe neki udio u kompaniji koja je listirana na berzi u drugoj zemlju bez izlaganja valutnim ili računovodstvenim rizicima.

Mada su kineske berze zabilježile prošle godine najlošije rezultate među svjetskim tržištima kapitala, predviđa se da će se na njima do 2030. godine upravljati imovinom u vrijednosti većoj od 17 hiljada milijardi dolara.

Check Also

Gubitak Jugopetrola 82,19 hiljada eura

Naftna kompanija Jugopetrol završila je prvi kvartal sa neto gubitkom od 82,19 hiljada eura, 13 …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *