Fejsbuk i zvanično pokrenuo svoju kriptovalutu nazvanu LIBRA

Fejsbukova kriptovaluta mogla bi ovom gigantu društvenih mreža da obezbijedi novi dotok prihoda istorijskih razmjera. Prvi izvještaji ukazuju da će novi digitalni novčić nazvan Libra omogućiti Fejsbukovoj bazi od više od dvije milijarde korisnika na Fejsbuku, Instagramu i Vocapu transfer novca i kupovinu robe bez naknade.

Fejsbukova kriptovaluta mogla bi da procvjeta na tržištima u razvoju, pružajući stabilniju alternativu za transfer novca u područjima sa nestabilnim valutama i nestabilnim vladama. Kompanija očekuje da će „Libra“ olakšati transfer novca, tradicionalnu e-trgovinu, kao i plaćanje aplikacija ili igrica koje su u vlasništvu Fejsbuka.

„Vjerujemo da bi ovo moglo da se pokaže kao jedna od najvažnijih inicijativa u istoriji kompanije“, kažu analitičari RBC Capital Marketsa u napomeni investitorima. RBC je postavio ciljanu cijenu od 250 dolara za dionice Fejsbuka, u odnosu na sadašnju cijenu od oko 187 dolara.

Fejsbuk se već udružio sa nizom kompanija, uključujući Visa-u i PayPal, koje su investirale u novu kriptovalutu i ​​pomoći će u nadgledanju njene upotrebe. Kriptovaluta će se, kako se izvještava, povezati sa nekoliko valuta koje su vlade proglasile za sredstvo plaćanja (dekretni novac) kako bi se zaštitila od vrtoglavih promjena vrijednosti koje su ranije nanosile štetu drugim vodećim digitalnim valutama kao što je bitkoin.

Rukovodioci kompanije upozorili su u aprilu da bi Fejsbuk mogao da se suoči sa novčanom kaznom u iznosu do rekordnih 5 milijardi dolara za kršenje pravila o privatnosti korisnika. Fejsbuk je takođe među nekoliko tehnoloških kompanija, uključujući Gugl i Amazon, za koje se očekuje da će se suočiti sa federalnim nadzorom u narednim mjesecima zbog mogućih kršenja propisa o konkurenciji.

Zbog svega ovoga se očekuje da bi nova kriptovaluta mogla da bude spas i u potpunosti da preoblikuje poslovanje kompanije. Analitičar Barclais Ross Sandler predvidio je u martu da bi Fejsbukova digitalna valuta do 2021. mogla da donese prihode od čak 19 milijardi.

Check Also

Euro potonuo pred novu sjednicu ECB

Kurs eura u srijedu je na međunarodnim tržištima bio na najnižem nivou u posljjednjih mesec …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *