CKB, Societe, Erste i Hipotekarna na listi najvećih 100 banaka jugoistočne Evrope

1 komentar

Magazin SeeNews je danas prezentovao godišnji izvještaj najvećih banaka jugoistočne Evrope, među kojima su se po prvi put našle čak 4 banke iz Crne Gore.

Kako pokazuje izvještaj, ukupna neto dobit 100 najvećih zajmodavaca po imovini u regiji porasla je na 4,354 milijarde eura u 2018. godini, što je povećanje od 24% u odnosu na ukupnu neto dobit banaka iz prošlogodišnjeg rangiranja.

Od crnogorskih banaka na listi se nalaze Crnogorska komercijala banka (86 mjesto što je poboljšanje od 7 pozicija u odnosu na prošlogodišnji izvještaj), a po prvi put su tu i Societe Generale Bank Montenegro (96 mjesto – prošle godine bila na poziciji 104), zatim Erste banka (ove godine 97, prošle godine 103) i Hipotekarna banka (99, a prošle godine 102 pozicija).

Najveća banka iz Srbije je Banca Intesa, koja se nalazi na 15 poziciji, dok je hrvatska Zagrebačka banka na poziciji broj 2 u jugoistočnoj, bosanska UniCredit Bank d.d. Mostar se nalazi na 27 poziciji, dok se slovenačka Nova Ljubljanska Banka d.d. nalazi na 7 mjestu. Najbolji rezultat iz Sjeverne Makedonije zauzela je Komercijalna Banka AD koja se nalazi na 40 mjestu, dok je na Kosovu najbolja banka Raiffeisen Bank Kosovo Sh.a koja zauzima čak 71 poziciju.

Sa imovinom od 15,9 milijardi eura na kraju 2018. godine, što je 25% više u odnosu na prethodnu godinu, rumunska Banca Transilvania zamijenila je Bancu Comerciala Romana kao najveću banku u regiji nakon što je kupila Bancpost, poslovnicu grčke Eurobank.

Banke u jugoistočnoj Europi ostvarile su solidne rezultate u 2018. godini, djelujući u poboljšanom ekonomskom okruženju uslijed visoke likvidnosti i bez velikih vanjskih ili unutrašnjih šokova. Širenje kreditnih portfelja u kombinaciji sa smanjenjem loših kredita i rezervacija, uticali su na rast neto dobiti koja je uprkos niskim kamatnim stopama zabilježila istorijski rekordan nivo, komentarisali su autori publikacije.

Istovremeno, ukupna imovina najvećih banaka u regiji samo je neznatno porasla. Ukupna imovina 100 najvećih banaka u 2018. godini iznosila je 279 milijardi eura, što je za samo 1,45% više u poređenju s 275 milijardi eura najvećih banaka u regiji godinu dana ranije.

Pet najvećih banaka u jugoistočnoj Europi držalo je četvrtinu ukupne aktive 100 najvećih zajmodavaca u regiji krajem 2018. godine, najviše zahvaljujući konsolidacij sektora, prije svega povlačenja grčkih zajmodavaca i francuske bankarske grupacije Societe Generale.

Kompletan izvještaj možete pogledati OVDJE.

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • Kazete po prvu put su se nasle 4 banke iz CG a onda poredite mjesta u odnosu na proslu godinu???inace “ozbiljnost” ovih banaka se ogleda u tome sto posluju samo u jugoist. Evropi jer prava Evropa za njih je ogroman zalogaj! Tamo gdje cvjeta korupcija tu je najlakse

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *