Stižu panevropske penzije, novi oblik štednje za starost

Europska unija krenula je u stvaranje panevropskih penzija, novog oblika štednje za starost koji bi se primjenjivao na cijelom području Evropske unije prema istim uslovima, piše u ponedjeljak Večernji list.

Komisija tvrdi da samo 27 posto Evropljana u dobi od 25 do 59 godina dodatno štedi za starost, što predstavlja veliki problem kada dođu u penziju, navodi dnevnik.

Penzija prosječnog evropskog penzionera (u dobi od 65 do 74 godine) iznosi 58 posto plaće koju zarađuju radnici između 50 i 59 godina. Ako kao pedesetogodišnjaci zarađuju 2000 eura mjesečno, kao 70-godišnjacima penzija im je 1160 eura, navodi Evropska komisija o studiji koja objašnjava razloge za formiranje panevropskih penzijskih fondova, prenosi Večernji list.

Nakon bogatog Luksemburga gdje su penzije samo 12 posto manje od plata, po visini penzijskih primanja prednjače Italija (69 posto), Francuska (68 posto) i Mađarska (67 posto).

Austrijske, poljske i slovačke penzije iznose 62 posto plaće, Češke su na polovici radničkih primanja, Sloveniji 47 posto, a Njemačkoj 46 posto, navodi dnevnik.

Panevropske penzije (PEEP) trebale bi dopunjavati postojeći penzijski sistem s obveznim izdvajanjima kao dobrovoljna penzijska štednja, slično onoj koju mi imamo u trećem stubu. Nacrt uredbe kojom se uvodi panevropska penzija još jednom treba da dobije zeleno svjetlo Evropskog vijeća i parlamenta te će se početi sa primjenom godinu dana nakon objave u službenom glasilu.

Funkcionisanje panevropskog štednog modela nadziraće EIOP, panevropski regulator za osiguranje i penzijsko osiguranje. Hack je kazala da će uvođenje panevropskog penzijskog modela potrajati oko dvije godine, piše Večernji list.

Check Also

Posebna podrška vinarima za rast konkurentnosti i bolje pozicioniranje

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja objavilo je poziv za dodjelu posebne podrške za vino za …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *