MK Group ulaže više od 8 miliona eura u obnovljive izvore energije

Dodajte komentar

MK Group, sa svojom kompanijom članicom MK Biogas ulazi u oblast proizvodnje električne energije iz biomase. Trenutno, radovi su u projektnoj fazi, a realizacija, odnosno sama izgradnja postrojenja u Vrbasu će početi u septembru. Prema planu je da elektrana na biomasu bude puštena u rad u februaru 2020.godine, navodi se u saopštenju kompanije.

Trenutno, u Srbiji, koja kao agrarna zemlja ima izuzetan potencijal kada su u pitanju obnovljivi izvori energije, postoji samo 12 postrojenja za biogas, dodali su.

„Kompanije, poput kompanije Sunoko, članice MK Group, koje imaju dosta otpadnih sirovina – od farmi i klanične industrije, kao i nusproizvode od šećerne repe, mogu te sirovine iskoristiti za proizvodnju električne struje. Ovakvim inovativnim investicijama naša grupacija doprinosi zaštiti životne sredine ali i efikasnijem i održivom poslovanju našeg sisitema“, istakao je Predrag Božić, direktor MK Biogas u saopštenju dostavljenom našem portalu.

Ukupna procijenjena vrijednost investicije je 8,1 milion eura, a MK Group je na ovom projektu usvojila rješenja Wabio Technologie GMBH iz Njemačke, kompanije koja već četvrt vijeka kreira napredna i održiva rješenja kada je u pitanju biogas.

Procjenjuje se da će proizvodnja struje na godišnjem nivou biti oko 20.000 megavat-sati, što zadovoljava godišnje potrebe električne energije za, otprilike 5.000 domaćinstava.

Biogas je jedini obnovljivi izvor energije koji je pogodan za proizvodnju struje, toplotne energije, gasa i tečnih goriva. Dobija se iz obnovljivih sirovina kao što su kukuruz, žitarice, trava, organskog otpada iz prehrambene industrije i đubriva. Proizvodnjom ove sirovine, smanjuje se količina organskog otpada kao i emisija CO2 u atmosferu, čime se značajno doprinosi smanjenju efekta staklene bašte i očuvanju životne sredine Srbije, navodi se u saopštenju MK Grupe.

Kako dodaju, Srbija spada u države sa velikim potencijalom u biomasi, ali se kod nas taj potencijal slabo koristi.

“Upravo zbog toga, MK Group svojim poslovanjem podržava cilj Srbije da do 2020. godine 27% ukupne potrošnje energije potiče iz obnovljivih izvora. Stratešku opredijeljenost ka održivim izvorima energije, MK Group je potvrdila, prvenstveno, partnerstvom sa italijanskom kompanijom Fintel Energia Spa. Saradnja koja je počela 2007. godine predstavljala je pionirske korake u Srbiji u oblasti proizvodnje zelene energije pomoću vjetroelektrana i solarnih panela. Prije nešto manje od pola decenije, MK Group je sa italijanskim partnerom otvorila i prvi vjetropark u Srbiji – Vetropark Kula, koji i danas snadbijeva između 5.000 i 8.000 domaćinstava, doprinoseći ukupnoj energetskoj sigurnosti”, naveli su iz MK Grupe.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *