Deutsche Bank fomira mega lošu banku “tešku” 50 milijardi eura

Kao dio restrukturiranja, Deutsche Bank planira formirati lošu banku koja će imati imovinu do 50 milijardi eura, izvještava Financial Times, navodeći osobe koje su upoznate s projektom.

To bi trebalo da budu uglavnom dugoročni derivati.

Izvan Evrope, finansijska institucija želi značajno smanjiti trgovanje dionicama i trgovanje kamatnim stopama ili ih čak potpuno zatvoriti. Konačna odluka još nije donesena. Direktor Deutsche Bank Christian Sewing želio je da predstavi plan u najavi polugodišnjih rezultata krajem jula.

U saopštenju, Deutsche Bank se pozvala na objašnjenja sa godišnje skupštine u maju, prema kojoj bi restrukturiranje Grupe trebalo ubrzati kako bi se poboljšala profitabilnost.

Deutsche banka je nedjeljama istraživala spajanje sa Commerzbankom, ali se onda izjasnila protiv njega i sada sama traži spas. Dalja smanjenja investicionog bankarstva, koje troši kapital i izgubilo je nekadašnji sjaj, smatraju se vjerovtnim. Nasuprot tome, Sewing se oslanja na stabilne biznise kao što je transakciono poslovanje i upravljanje imovinom putem podružnice DWS.

Check Also

Na novom spisku Centralne banke više blokiranih kompanija

Centralna banka (CBCG) objavila je danas novi spisak preduzeća sa blokiranim računima, na kojem se …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *