​Kineska grupacija najavila veliku saradnju s Rimac Automobilima

Liu Changlai, izvršni direktor Camel grupe, kompanije koja je prošle godine s Rimac Automobilima u kineskom Xiangyangu započela izgradnju fabrike pogonskih sistema za električna vozila, izjavio je u petak da će u budućnosti intenzivirati saradnju s Rimcem te kako će do kraja godine zajednička fabrika dostići dosegnuti kapacitet proizvodnje od 150 hiljada pogonskih sistema.

Camel grupa je 2017. uložila u Rimac Automobile 30 miliona eura, a lani su Camel i Rimac zajedničkim ulaganjem u Xiangyangu krenuli u izgradnju fabrike pogonskih sistema za električne automobile, uz ostalo motora i invertera.

Changlai ističe snažnu podršku koju su od lokalne vlasti dobili za izgradnju fabrike, koja je iznosila 10 miliona eura. Kineska kompanija je pak uložila 20 miliona eura, a Rimac Automobili pet miliona eura.

Izvršni direktor Camela apostrofira da je ta kompanija najveći proizvođač baterija za električne automobile u Aziji, a poručuje da će u budućnosti još intenzivirati ulaganje u Rimac Automobile.

Najavljuje i kako će do kraja godine u zajedničkoj fabrici imati kapacitet proizvodnje od 150 hiljada pogona za automobile. Dio fabrike, odnosno linija za male serije, kapaciteta 25 hiljada godišnje, već je dovršena.

Mate Rimac napominje za da zajedničko ulaganje ne podrazumijeva proizvodnju baterija, već ih Camel proizvodi zasebno.

Napominje da u Xiangyangu živi šest miliona ljudi, dok im BDP dostiže 60 milijardi eura.

Check Also

Inovacioni centar u Porto Montenegru nudi brojne povoljnosti

Inovacioni Centar je energičan i kreativan coworking prostor, smješten u Muzeju pomorskog nasljeđa u Porto …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *