Imovina fondova značajno smanjena

Imovina otvorenih i zatvorenih investicionih fondova znatno je smanjena u prošloj godini, a nedostaju im i novčana sredstva, pokazao je godišnji izvještaj o radu Кomisije za tržište kapitala.

Prema podacima iz izvještaja, tri od četiri zatvorena investiciona fonda posluju sa svega 244 eura, a u pitanju su Atlas mont, euraofond i HLT, piše Dan.

„U prošloj godini ostvaren je promet akcijama zatvorenih investicionih fondova od 2,4 miliona eura. Taj promet je realizovan kroz 580 transakcija, a najveće učešće u njemu imale su akcije Trenda, od preko 2,3 miliona eura ili 99 odsto“, navodi se u izvještaju.

Izvještaj je pokazao i da je u prošloj godini trgovano je akcijama otvorenih investicionih fondova euraofond, Trend i HLT, kao i da je vrijednost tih transakcija iznosila nešto više od 61 hiljadu eura.

U prošloj godini je poslovalo pet otvorenih i četiri zatvorena investiciona fonda.

„Ukupna neto imovina zatvorenih investicionih fondova na početku godine je iznosila oko 35 miliona eura, a na kraju 32 miliona, što je smanjenje od 9,3 odsto“, navodi se u izvještaju.

Najveći pad vrijednosti imovine zabilježen je kod zatvorenog investicionog fonda Atlas Mont, nešto više od 18 odsto, a najmanji kod euraofonda, 2,19 odsto.

Imovina zatvorenog investicionog fonda HLT je negativna, pa on na kraju godine nije imao imovine, dok su obaveze iznosile 2,45 miliona eura.

„Svi zatvoreni investicioni fondovi, osim Trenda, nalaze se u situaciji otežane likvidnosti, što je prije svega posljedice strukture imovine portfolija i neraspolaganja značajnijim novčanim sredstvima“, navodi se u izvještaju.

Check Also

Euro potonuo pred novu sjednicu ECB

Kurs eura u srijedu je na međunarodnim tržištima bio na najnižem nivou u posljjednjih mesec …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *