Reagovanje kompanije Mia Investments u vezi sa projektom “Mia Budva”

Dodajte komentar

Iz turske kompanije MIA Inestments koja u Crnoj Gori realizuje projekat MIA Budva reagovali su na brijne izjave mnogih političkih stranaka. Oni navode da u Crnu Goru, a naročito u Budvu, žele da donesemou ogromni benefit gradu Budvi i njenim stanovnicima. Zbog izjava u medijima, za koje kažu da na krajnje netačan način, predstavljaju nagađanja o porijeklu novca i njihovom ugledu odlučili su da cjelokupnoj javnostu prezentuju sve detalje o vlasničkoj strukturi MIA Investmenttsa kao i o projektu MIA Budva.

Reagovanje kompanije Mia Investments prenosimo u cjelosti i integralno:

“Budući da su u proteklih nekoliko nedjelja, gotovo svakodnevno, političke stranke u Budvi davale izjave sa spekulacijama o našem projektu MIA Budva i o našoj reputaciji kao investitora, željeli bismo da izrazimo naše jasno reagovanje kroz predstavljanje činjenica koje slijede.

Kao turski investitori, vjerujući u Crnu Goru kao prepoznatu investicionu destinaciju a naročito u grad Budvu kao investicioni potencijal, jako želimo da projekat uspije i da bude takodje benefit i gradu Budvi i njenim stanovnicima.
Sa vrijednošću investicije od EUR 70 miliona, cilj nam je da izgradimo obilježje Budve, otvaranjem novih radnih mjesta, privlačenjem više turista, koje će služiti potrebama njenih sadašnjih i budućih stanovnika.
Naš projekat se sastoji od hotela sa 5 zvjezdica mješovitog poslovnog modela, sa 144 standardne hotelske sobe i 208 hotelskih apartmana. Mi smo u procesu odabira renomiranog internacionalnog hotelskog brenda za upravljanje hotelskim objektima, što bi otvorilo radna mjesta za lokalno stanovništvo. U okviru našeg kompleksa će postojati sadržaji koji su osmišljeni za potrebe gostiju čiji je motiv dolaska kongresna aktivnost.
Ko stoji iza Mia Investments?
Budući da članak u dnevnim novinama „Dan“ pod naslovom „Formalno turski bizmismeni, nezvanično Gvozdenovićevi partneri“, na krajnje netačan način, predstavlja nagađanja o porijeklu novca i ugledu investitora, želimo da javno pozovemo gospodu koja je dala izjavu da zajednički ispitamo kompletnu vlasničku strukturu u vezi sa ovim projektom.
Mia Investments je u 100% u vlasništvu turskih državljana.
Habip Arıkan; Jedan od osnivača kompanija “Arıkan group” koje posluju u različitim sektorima, uključujući ali ne ograničavajući se na turizam, te razvojne projekte u sektoru nekretnina. Arıkan je realizovao izgradnju nekoliko ekluzivnih projekata cija površini nadmašuje 1.5 miliona kvadratnih metara te se i dalje bavi investicijama širom svijeta. www.arikanyapi.com
Ozan Sener: Generalni direktor grupacije  “SERA GROUP” koja se nalazi medju prvih 200 kompanija u Turskoj sa prometom većim od USD 200 miliona i obezbjeđuje preko 3.000 radnih mjesta, koji je relizovao projekte izgradnje preko 3 miliona kvadratnih metara u okviru ulaganja u nekretnine, turizam i infrastrukturu. www.sera.com.tr
Murat Kader: U svojstvu suosnivača međunarodne dizajnerske grupe “IKI design group”, a kao visestruko nagrađivani arhitekta, Murat Kader je vodio i realizovao mnoge projekte širom svijeta i potpisao 486 projekata koji odgovaraju površini od 38 miliona kvadratnih metara, a dobitnik je 75 državnih i međunarodnih nagrada. www.ikidg.com
Kao pojedinci, Habip Arikan, Murat Kader i Ozan Sener su ugledni međunarodni biznismeni, vlasnici su kompanija širom svijeta i nosioci su svih njihovih investicija u razlicitim drzavama.
Usljed političkih spekulacija i zbog lažnih optužbi koje se pripisuju našem projektu i našem vlasničkom udjelu, zelimo da detaljno prikažemo rnogorskoj i siroj javnosti informacije o našoj  vlasnickoj strukturi kako bismo uklonili sve nejasnoće i sumnje. o tome ko je zapravo vlasnik projekta MIA Budva.
U nastavku je jasno prikazana detaljna struktura akcionara društva Mia Investments:
1. Corpes Properties Limited – sa sjedištem u Velikoj Britaniji i sa 22% akcija;
2. Feelife Limited – sa sjedištem u Velikoj Britaniji i sa 22% akcija;
3. Lowell Resources Limited – sa sjedištem u Velikoj Britaniji sa 22% akcija; i
4. Mia Istanbul Gayrimenkul Yatirim Anonim Sirketi  (AD) – društvo osnovano u Turskoj sa 34 % društva Mia Investments.
Jedini akcionar društva Corpes Properties Limited je istoimena kompanija (Corpes Properties Limited), osnovana na BVI, pri čemu je jedini akcionar ove kompanije gospodin Habip Arikan.
Jedini akcionar društva Lowell Resources Limited je istoimena kompanija sa sjedištem na BVI, gdje je jedini akcionar ove kompanije g. Ozan Sener.
Jedini akcionar društva Feelife Limited je kompanija Bromley Group Ventures Limited registrovana na BVI čiji je jedini akcionar g. Murat Kader.
Dalje, akcionari društva Mia Istanbul A. S. su sljedeće kompanije:
1.    Sera Otel A.S. (JSC) sa 33% akcija;
2.    Fontana A.S. (JSC) sa 33% akcija; i
3.    Fee Life A.S. (JSC) sa 33% akcija
Akcionari Sera Otel A.S. su sljedeći: i) g. Asuman Sener (sa oko 49,99% akcija); ii) Damla Nur Senek Akkaynak (sa 20% akcija); iii) Ahmet Ozan Sener (sa 20% akcija); iv) Bergin Berker Budak (10%); i v) Hale Sener (sa oko 0.01% učešća);
Akcionari društva Fontana A.S. su: i) gđa Orfea Tito Arikan (sa 50% akcija) i ii) g. Habip Arikan (takođe sa 50% akcija).
Jedini akcionar društva Fee Life A.S. je g. Murat Kader (sa 100% akcija).
Svi ostali akcionari pored nas trojice a nepoznati crnogorskoj javnosti su porodicno vezani sa nama
U skladu sa navedenim, kao iskusni biznismeni, prije odluke o ulaganju u Crnu Goru, angažovali smo jednu od pet najvećih medjunarodnih revizorskih/pravnih firmi koja posluje i u Crnoj Gori i obavili due dilligence o zemljištu, vlasnicima i svim vezanim pravnim pitanjima. Ispitali smo vlasništvo vlasnika zemljišta, Safiro Beach Resort doo,u vlasnistvu kiparske kompanije Expom Hotels Partners Limited,koja je u vlasnistvu britanske Cocoon grupe sa sjedistem u Londonu (koje je dato u prilogu) i kako smo informisani od strane nasih pravnih savjetnika isti je postao vlasnik zemljišta kroz apsolutno pravno cist postupak kupoprodaje a sve u u skladu sa crnogorskim zakonom.
Mia Investment
Razumijemo vrijednosti zajednice u koju investiramo, i svakako smo nosioci društvene odgovornosti tamo gdje ulažemo.
Kultura naše kompanije je da donesemo pozitivnu promjenu u grad u koji investiramo. Stoga smatramo da je podrška izgradnji vrtića jedan od najboljih načina za prenošenje naše društvene poruke i cilja.
Cinjenice o arhitektonskom projektu Mia Budva i poteškoće sa kojima smo se suočili do sada:
Podnijeli smo zahtjev za odobrenje idejnog projekta hotelsko/turistickog kompleksa Mia Budva 3. avgusta 2018. godine zajedno sa svim projektima i pratećom dokumentacijom u potpunosti u skladu sa važećim pravilima i propisima.
Gradski arhitekta je prihvatio zahtjev Opštine Budva – Sekretarijat za zaštitu imovine za priznavanje njegovog svojstva stranke u procesu odobravanja idejnog projekta koji je u finalnom odbijen od strane Ministarstva održivog razvoja i turizma na razumnim pravnim osnovama. Iako je ta odluka Ministarstva bila konačna i obavezujuća za gradsku arhitekticu, ona je obustavila i odugovlačila proces odobravanja navodeći da će čekati okončanje upravnog sudskog postupka pokrenutog od strane Sekretarijata za zaštitu imovine protiv odluke Ministarstva, a zatim postupila suprotno svojoj odluci i donijela odluku o odbacivanju našeg idejnog rešenja dana 7. juna 2019. godine, zbog čega je Mia Investments izgubila 10 mjeseci (kompletnu građevinsku sezonu) bez ikakvog opravdanog razloga.
I pored naših nekoliko obavještenja koja ponovo ukazuju na njene dužnosti i rokove koje mora da ispoštuje, u vezi sa izdavanjem odobrenja za idejni projekat, ona je nastavila da prevazilazi svoja ovlašćenja i namjerno odlaže naš zahtjev bez opravdanog razloga. Razlozi na koje se pozvala u dopisu o odbijanju su pitanja koja su izvan njenih ovlašćenja. Na primjer; građevinski materijal koji će se koristiti tokom projekta. Iako su izdate dozvole za sve nedavne projekte izgrađene u Budvi, sa sličnim specifičnostima, postupajući izvan svojih ovlašćenja i granica svog položaja, još uvijek dovodeći u pitanje upotrebu materijala u našem Projektu, Gradska arhitektica nastavlja sa neshvatljivom zloupotrebom svojih dužnosti.
Namjera zakonodavca kojim je ostavljen rok od 15 dana za donošenje odluke glavnog arhitekte u postupku davanja saglasnosti je svakako jasna jer ima za cilj efikasnost procedura, ali je Glavni gradski arhitekta svojim (ne)postupanjem u cjelosti obesmislila.
U međuvremenu, od avgusta 2018. godine, razni mediji, kako pisani tako i televizjski i internet portali, plasirali su negativne vijesti na štetu Mia Investments i našeg projekta Mia Budva, s pokušajem da nas povežu sa ljudima ili pričama s kojima apsolutno nismo povezani. Pokušali su nas uvući u političku borbu ili neriješeno pitanje između različitih politickih stranaka. Kao što je detaljno objašnjeno, kao medjunarodni investitori, kao osnivači Mia Investments, uvijek smo postupali u dobroj vjeri i u skladu sa zakonom, vjerujući u vladavinu prava u Crnoj Gori i pravima stranog direktnog investitora koji zeli da investira u ovu zemlju.
Kao strani investitori, nemamo ni politički uticaj, niti političke sporove, niti bilo kakav interes da u tome ucestvujemo. Ravnopravni smo prema svim političkim strankama i naš jedini fokus je javnost.
Dakle, mi jesmo i ubuduće ćemo djelovati u potpunosti u skladu sa svim primjenjivim zakonima i propisima, a da pritom ne budemo uvučeni ni u kakvo nepovezano političko pitanje.
Nećemo dozvoliti da budemo dio bilo kakve političke igre, a koja bi naškodila našoj globalnoj reputaciji.
Još jednom ćemo napomenuti da ne tražimo ništa što nije u skladu sa zakonom i prostorno planskom dokumentacijom. Svima je jasno da je projekat MIA Budva pripremljen na osnovu urbanističko-tehničkih uslova i DUP-a “Budva Centar’.
Nastavićemo da branimo sva naša prava kroz pravna sredstva koja su nam dodijeljena zakonom Crne Gore i nastavićemo svim snagama sa našom investicijom prema svim potrebnim organima, uključujući bez ograničenja Državnog arhitektu, ministarstva, premijera, tursku ambasadu, Agenciju za strana direktna ulaganja kao i ostalim subjektima i nikada se nećemo prepustiti neistinitim, neosnovanim, profiterskim tvrdnjama kojima smo do sada bili izlozeni”.
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *