Sezona u Hrvatskoj ugrožena zbog nedostatka radnika

Sezona na Jadranu je u punom zamahu, a hrvatskim hotelijerima i ugostiteljima nedostaje radne snage.

Za to je kriva vlada jer nije izdala dovoljno kvota za zapošljavanje stranaca u turizmu.

Sadašnje kvote su nedovoljne, ističe Hrvatska udruga turizma (HUT) koja je s Hrvatskom udrugom poslodavaca (HUP) poslala zahtjev za hitnim povećanjem kvota u turizmu Ministarstvu rada i mirovinskog sustava i Ministarstvu turizma.

Ali odgovor nisu dobili.

“Uoči početka glavne turističke sezone situacija s radnom snage je kritična pa je ugroženo otvaranje pojedinih turističkih kapaciteta, kao i restorana i kafića. Lokalnih radnika nema, a kvote za uvoz stranih radnika su se potrošile i potrebna je hitna reakcija Ministarstva rada i mirovinskog sistema i Vlade RH”, upozoravaju poslodavci.

Ugrožena sezona

Poslodavci dodaju kako nedjeljama apeluju da se pomogne turističkom sektoru u rješavanju ovog problema, ali da su se resorni ministar i vlada potpuno oglušili.

“To je izazvalo šok u cijelom sektoru jer je riječ o tehničkim izmjenama koje ne iziskuju nikakva dodatna ulaganja iz budžeta, nego samo dobru volju administracije da razumije potrebe privrede”, stoji u saopštenju, kako prenosi portal Index.hr.

“Nažalost, sada kada se sezona borbe za svakog gosta zahuktava, suočavamo se s dva ključna problema: kvote su se potrošile, što znači da nema ko da radi bez obzira što su radnici iz inostranstva već stigli u Hrvatsku, i s druge strane, jasno je kako sistem zapošljavanja stranaca i administrativno sprovođenje korišćenja kvota nisu efikasni, a za obradu zahtjeva čeka se više nedelja.

Najveći gubitnik turizam

Turističkom sektoru nedostaje radne snage i ukoliko bi bilo moguće uvjek je na prvom mjestu zapošljavanje lokalnih, domaćih radnika, ali ne postoji raspoloživost i interes pa se sada nalaze u makazama manjka radne snage i nemogućnosti uvoza radnika zbog nezaposlenih osoba koje ne žele da rade u turizmu.

„Najveći gubitnik u ovom slučaju je država jer turizam čini 20 odsto BDP-a i hrvatska ekonomija zavisi od turističke sezone. Borba za svakog gosta prestaje ako ne postoji osoblje koje će mu pružiti turističku uslugu. Samim time budžet gubi i prihode od zapošljavanja i od usluge koja se ne pruža. U najavama sezone isticali smo kako ponavljanje prošlogodišnjih rezultata ne bi trebalo smatrati neuspjehom, a hrvatski turizam sada je onemogućen u postizanju tih rezultata”, stoji u apelu poslodavaca.

Brojni zahtevi MUP-u za povećanje kvota

U Ministarstvu unutarnjih poslova su za Index.hr potvrdili da stalno primaju zahtjeve za povećanjem kvota jer je najveći broj iskorišćenih kvota iz sektora građevine kao i turizma i ugostiteljstva.

“U sektoru turizma i ugostiteljstva od 15.611 kvota na današnji dan je veći broj zahteva u postupku (3.259) od preostalih kvota (2.297). Prema tome, u zadnje vrijeme primamo povećan broj upita stranaka kojima traže povećanje godišnje kvote za zapošljavanje stranaca za 2019, a u skladu sa članom 74 Zakona o strancima. Predlog izmjene i dopune Odluke o utvrđivanju godišnje kvote za zapošljavanje stranaca u nadležnosti je Ministarstva rada i mirovinskog sistema, dok Odluku o izmjeni i dopuni godišnje kvote donosi Vlada Republike Hrvatske”, odgovorili su u MUP-u za Index.

MUP ih je uputio na Ministarstvo rada i mirovinskog sistema koje je ovlašćeno za izradu predloga godišnje kvote, a oni su odgovorili da prate stanje na tržištu rada.

Check Also

Do kraja godine biće obrađeno svih 51.000 zahtjeva za legalizaciju

Od podnijetih 51.000 zahtjeva za legalizaciju bespravno podignutih objekata do sadaje obrađeno 31.000. Preostalih dvadeset …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *