Dajte Facebooku svoje podatke i on će vam za to platiti

Facebook se sprema da počne da plaća svojim korisnicima koji budu dopustili toj društvenoj mreži da prati njihovo korišćenje telefona.

Za to će biti zadužena nova aplikacija Study, koja će pratiti instaliranje svih ostalih aplikacija na telefonu korisnika, vrijeme koje korisnik provodi u korišćenju te aplikacije, zemlju u kojoj se korisnici nalaze, kao i dodatne podatke aplikacija koji bi mogli da otkriju koje specifične mogućnosti se koriste.

Facebook tvrdi da neće imati uvid u specifičan sadržaj, kao što su poruke, šifre i internet stranice koje korisnici posjećuju.

Aplikacija Study se pojavila nekoliko mjeseci nakon što je prethodna aplikacija za praćenje korisnika i istraživanje – Facebook Research, ugašena zbog kontroverzi. Aplikacija je bila promovisana među tinejdžerima, a na iPhoneu se oslanjala na poseban sertifikat koji joj omogućava da zaobiđe App Store i da ima dublji pristup telefonu i tako prekrši Appleova pravila. Zato je u januaru ukinuta.

Pokretanje aplikacije Study pokazuje da Facebook smatra da su mu potrebni podaci o tome kako ljudi koriste mobilne telefone, kao i da je ta kompanija ponešto naučila iz prethodne kontroverzne situacije.

Aplikacija Study će biti dostupna samo starijima od 18 godina i samo za uređaje sa Androidom. Svaki korisnik će moći da odobri aplikaciji dublji pristup, a ona će prikazivati niz informacija kojima će opisivati koje podatke skuplja i kako će biti korišćeni.

Uzrast korisnika će biti provjeravan pomoću njihovih profila na Facebooku, a svi učesnici će morati da imaju PayPal račun kako bi bili plaćeni. Za dobijanje tog računa osoba mora biti starija od 18 godina.

Koliko će Facebook plaćati korisnicima, za sada nije poznato. Aplikacija će u početku biti dostupna u SAD-u i Indiji, i to samo korisnicima koji dobiju pozivnicu.

Check Also

Neće biti nove Silicijumske doline, evo koji su novi startap gradovi

Neće biti sljedeće Silicijumske doline, već 30 startap habova koji će dostići kritičnu masu i …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *