Keković: Inicijativa protiv neradne nedjelje nekorektna

Dodajte komentar

Inicijativa koju je Unija poslodavaca najavila da će uputiti Ustavnom sudu radi ispitivanja Zakona o unutrašnjoj trgovini zbog uvođenja neradne nedjelje u trgovini je vrlo nekorektan potez, ocijenio je generalni sekretar Unije slobodnih sindikata Srđan Keković.

On je Dnevnim novinama kazao da je obraćanje Ustavnom sudu naročito nekorektno ukoliko se sagledaju uslovi rada u trgovini.

“Radi se o vrlo nekorektnom potezu naših kolega socijalnih partnera. Posebno je nekorektno ukoliko znamo da se radno vrijeme od 40 sati ne poštuje, gdje se radi prekovremeno po deset i više sati. Da ne govorimo o tome da zaposleni rade prazničnim danom, da ne dobijaju puni godišnji odmor. Mislimo da je neodrživa činjenica da Unija poslodavaca pokušava da objasni pred Ustavnim sudom da je to diskriminacija u odnosu na prava preduzetnika”, naglasio je Keković.

U Uniji poslodavaca smatraju da se uvođenjem neradne nedjelje krše ekonomska prava. Oni vjeruju da će Zakon o unutrašnjoj trgovini, o čijem će se usvajanju poslanici uskoro izjasniti, vrlo brzo biti predmet ispitivanja ustavnosti, te da je njegovo obaranje realna mogućnost.

Keković smatra i da je odbijanje zahtjeva tržnih centara Delta City i kotorske Kamelije da rade nedjeljom, potpuno opravdano.

“Zašto bi radili tržni centri kad ne radi ostalo? To su ekonomski analitičari vrlo dobro obrazložili i Ministarstvo ekonomije je stalo iza toga. Za ekonomiju neće biti nikakav gubitak ako neko ne proda robu tog dana, zato što će se kupiti dan prije ili poslije nedjelje. Krajnje je nekorektno insistirati da se radi nedjeljom i to obrazlagati činjenicom da će pasti profit ili još gore da će radnici biti otpušteni”, istakao je Keković.

Uvođenje neradne nedjelje definisano je izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjoj trgovini o kojoj su poslanici vladajuće koalicije i dijela opozicionih partija ove nedjelje završili raspravu.

Oni su izmjenu o uvođenju neradne nedjelje za zaposlene u trgovini ocijenili pozitivno, a uskoro će se o tome izjasniti glasanjem u Skupštini. Ukoliko predlog bude usvojen, odredba koja se odnosi na uvođenje neradne nedjelje počeće da se primjenjuje tri mjeseca nakon stupanja Zakona na snagu, tačnije na jesen.

Apoteke, kako smatraju u Uniji slobodnih sindikata, nije trebalo da se nađu među izuzecima za rad nedjeljom.

“Smatramo da je potpuno nepotrebno bilo da se propiše da apoteke mogu raditi nedjeljom, jer imamo dežurne apoteke u svim opštinama. Nije nam jasno zašto rade kiosci za štampu i cigarete i bilo bi nam prihvatljivije da kisoci za štampu rade kratak period, tačnije u prije podnevnim nedjeljnim satima”, rekao je Keković.

On je kazao i da ih Ministarstvo ekonomije, prilikom definisanja izuzetaka, nije konsultovalo.

“Nijesmo konsultovani, iako smo tražili. Ostalo je nekoliko, prema našem mišljenju, loše procijenjenih poslova, kojima je omogućeno da rade nedjeljom”, kazao je Keković.

Nedjeljom i u dane državnih i drugih praznika, kako je precizirano, rad će se moći obavljati u apotekama, specijalizovanim prodavnicama ili kisocima za prodaju hljeba, pekarskih proizvoda i kolača, cvijeća, suvenira, štampe, sredstava za zaštitu bilja ili pogrebne opreme, benzinskim stanicama ili prodavnicama za trgovinu na malo u okviru benzinskih stanica, kao i na pijacama, štandovima, tezgama, vitrinama i automatima izvan pijaca i pokretnim prodavnicama.

Slijede prodavnice, kiosci i automati smješteni unutar zatvorenih područja, autobuskih, željezničkih stanica, aerodroma i luka, zatim štandovi i kiosci u kojima se prodaje roba za vrijeme održavanja priredbi, festivala i manifestacija, sajmova i javnog prikazivanja kinematografskih djela, kao i skladišta trgovinu na veliko.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *