Huavei planira da do 2022. godine predstavi automobil koji samostalno vozi pomoću vještačke inteligencije

Dodajte komentar

Huavei ima namjeru da najkasnije 2022. godine predstavi automobil koji samostalno vozi pomoću vještačke inteligencije.

Kompanija Huavei radi sa evropskim, japanskim i kineskim kompanijama automobilske industrije kako bi proizvela autonomna vozila, odnosno ona koja sama upravljaju vožnjom. Namjera im je da već 2021. godine prevaziđu tradicionalnu opremu i da se okrenu vještačkoj inteligenciji, prenosi Financial Times.

Dang Venshuan (Wenshuan) iz ove kineske kompanije rekao je da je softver AI već kičmeni stub automobila marke Audi (Volkswagen), GAC Toyota Motor, Beijing New Energy Automobile i Changan Automobile.

Autonomna vozila se kreću pomoću senzora, a slika uslova na putu vraća se u centralni računarski sistem. Nivoi u njemu podijeljeni su do 5. Posljednji Nivo 5 je onaj u kojem vozilo može da se kreće potpuno bez vozača. Dang smatra da se to nikada neće moći ostvariti, pa se Huavei fokusirao na postizanje Nivoa 4.

To su već uspjeli da dostignu sa automobil Audi, koji je u test vožnji vozio ulicama Šangaja u skladu sa saobraćajnim znacima i izbjegavao pješake i skutere u nekontrolisanom okruženju. Čovjek je sjedio na vozačkom sjedištu, ali nije dodirivao volan ili kontrole.

– Radimo zajedno kako bismo 2021. godine, najkasnije 2022. godine isporučili automobile sa ovim komponentama za autonomnu vožnju, u Kini, ali i Evropi – rekao je Venshuan.

S obzirom na trenutna dešavanja sa SAD, Tu Le iz konsultatnskte kuće Sino Auto Insights smatra da bi usvajanje američke “crne liste” sputalo kinesku kompaniju u ovoj namjeri.

Ovaj projekat podržava i kineska Vlada, u želji da Kina postane globalni lider kada je riječ o vještačkoj inteligenciji.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *