Hrvatska gradi biciklistički autoput dug 121 kilometar

Vrijednost projekta je 123 miliona kuna – 85% finansira Evropska unija, a 15 odsto zajednički plaćaju Grad Zagreb i Zagrebačka županija.

Biciklom uz Savu – od slovenske granice, pa sve do Lijevog Dubrovčaka. Biciklistička staza duga 121 km, tačnije – biciklistički autoput koji prati tok rijeke Save, izgradiće se u sklopu infrastrukturnoga projekta kojem je cilj promovisanje održive urbane mobilnosti, lokalnih ljepota i aktivnoga turizma.

Već se nekoliko godina govori o Greenway projektu, no u međuvremenu se njegovo finansiranje iz evropskih fondova zaustavilo, pa su voditelji projekta čekali neka bolja vremena. Prema njihovim riječima, kada ovaj projekt zaživi – donijeće mnogo Zagrebačkoj županiji, ali i cijeloj Hrvatskoj, piše HRT.

“U svijetu ima oko 60 miliona cikloturista, a oko 20 miliona istražuje nove destinacije. Završetkom ovog projekta, ideja je da jedan dio njih završi i na našem području”, kazao je rukovodilac Razvojne agencije Zagrebačke županije Stipo Velić.

Izgradnja je podijeljena u 9 faza, a kreće se pilot projektom koji finansira fazu broj 5 – od Arena centra do pješačko – biciklističkog mosta. Time će se taj dio povezati sa postojećom biciklističkom infrastrukturom u Gradu Zagrebu.

Vrijednost projekta je 123 miliona kuna – 85% finansira Europska unija, a 15 odsto zajednički plaćaju Grad Zagreb i Zagrebačka županija. Greenway je, po svemu sudeći – veliki zahvat, pa će za njega trebati i mnogo vremena.

“Mislim da će on biti vrlo brzo realizovan, u sljedećih nekoliko godina, recimo 4, 5 godina – da će projekat bit završen na zadovoljstvo građana Zagreba i Zagrebačke županije”, dodaje Velić.

I na zadovoljstvo Slovenaca koji će, ako Greenway zaživi, moći uređenom i modernom biciklističkom stazom sve do Zagreba i Ivanić grada.

Check Also

Oglasi za posao: ADP Zid zapošljava Programskog asistenta

Asocijacija za demokratski prosperitet – Zid je u potrazi za kandidatom/kinjom za mjesto Programski asistent

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *