Facebook skida svoje aplikacije sa Huawei-a

Facebook je objavio da više ne dozvoljava da se njegove aplikacije unaprijed instaliraju u pametne telefone koje proizvodi Huawei.

Korisnici koji već imaju uređaje kineske kompanije moći će i dalje neometano da koriste aplikacije i dobijaju softverska ažuriranja, ali novi Huawei telefoni neće imati unaprijed instaliran Fejsbuk, WhatsApp i Instagram.

Ova odluka je još jedna od posljedica zabrane koji su SAD uvele “Huavei-u” zbog tvrdnje da uređaji te kompanije ugrožavaju američku nacionalnu bezbednost.

Iz “Huaveia” su požurili da objasne korisnicima, kako postojećim, tako i svim budućim, da neće morati da se odreknu Fejsbukovih aplikacija, odnosno da će moći i dalje da ih preuzimaju, instaliraju i koriste kao i do sada. Jedina razlika je što neće biti automatski instalirane na telefonima.

Problem bi mogla da bude aktuelna zabrana “Gugla”, po kojoj buduće verzije Huawei telefona neće imati pristup Guglovoj prodavnici aplikacija, osim ako u međuvremenu američke vlasti ne promijene svoju politiku prema kineskoj kompaniji. Pozitivna strana naslućuje se u djelimičnoj promjeni stava “Gugla”, koji nakon početnog oštrog nastupa sada lobira kod američke administracije da ne izoluje potpuno Huawei. Navodno, i takav pristup bi mogao da ugrozi američku nacionalnu bezbjednost.

Check Also

Wizz Air uvodi nove letove iz Beograda, Tuzle i Skoplja

Niskotarifni avio-prevoznik Wizz Air uvešće nove letove iz Beograda, Tuzle i Skoplja do Salcburga od …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *