Evropske kompanije očekuju recesiju u bliskoj budućnosti

Sve je više evropskih kompanija koje očekuju recesiju u bliskoj budućnosti, jer su njihovi gubici po osnovu naplate problematičnih potraživanja značajno porasli u 2018. godini.

Kompanije su prijavile da je udio nenaplaćenih potraživanja u ukupnim prihodima u 2018. godini iznosio 2,31 odsto, što je povećanje u odnosu na 1,69 odsto iz 2017. godine, navodi se u izvještaju švedskog kupca dugova „Intruma”.

Polovina evropskih kompanija tvrdi da je recesija neizbježna u roku od pet godina, dok samo 30 odsto smatra da neće biti recesije u njihovoj zemlji u doglednoj budućnosti, prenosi CNBC.

U međuvremenu, oko 18 odsto kompanija vjeruje da je njihova zemlja već u recesiji.

U Grčkoj i Italiji, recesija se u velikoj mjeri doživljava kao aktuelna realnost, budući da 93 odsto i 84 odsto preduzeća, repsektivno, tvrdi da je ona neizbježna.

Istovremeno, u Austriji, Njemačkoj i Danskoj, ove cifre su znatno ispod 35 procenata.

Generalni direktor „Intruma”, Mikael Erikson, kaže da su najnoviji podaci signal da se „oblaci polako nadvijaju nad Evropom”, javlja Tanjug.

„Ako pogledate prosjek u evropskim finansijskim institucijama, tu je nivo problematičnih kredita (NPL) oko 4,0 odsto prema najnovijim statističkim podacima”, izjavio je Erikson.

Ta cifra se, prema njegovim riječima, u SAD-u i Japanu kreće oko 1,0 posto, prenosi Kamatica.

Razlika između sjeverne i južne Evrope je takođe očigledna u pogledu nivoa NPL-ova.

U trećem kvartalu 2018. godine, na primjer, Italija je imala koeficijent NPL-ova od 9,45 procenata, Grčka od čak 43,4 odsto, a Portugalija od 12 posto, prema izvještaju Evropske banke za procjenu rizika iz decembra 2018. godine, navodi se u tekstu.

Check Also

Crnogorski Telekom prvi u Crnoj Gori predstavlja eSIM tehnologiju

Crnogorski Telekom nastavlja sa predstavljanjem svjetskih digitalnih trendova u Crnoj Gori, čijim razvojem i uvođenjem …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *