Alibaba izlazi na Honkonšku berzu

Kompanija Alibaba bi izlaskom na berzu mogla da pribavi čak 20 milijardi dolara, saopštili su neimenovani izvori prošlog mjeseca, što je, ipak, manje u odnosu na rekordnih 25 milijardi dolara koliko je prikupila na Njujorškoj berzi prije pet godina.

U to vrijeme, osnivač Alibabe DŽek Ma je izrazio želju da se akcije kompanije uvrste na Honkošku berzu, ali je tadašnja struktura menadžmenta kompanije bila inkompatibilna sa pravilima berze. Berza je od tada promijenila pravila o listiranju, prije svega da bi privukla kineske tehnološke startapove.

Najnoviji izlazak na berzu omogućio bi Alibabi dovoljno sredstava za ulaganja u tehnologiju, što je prioritet za Kinu budući da njen ekonomski rast usporava, a trgovinski spor sa SAD se intenzivira.

Od izlaska na Njujoršku berzu, veličina kompanije Alibaba se gotovo udvostručila, tako da je postala najveća kineska firma sa tržišnom vrijednošću od preko 400 milijardi dolara.

Rojters navodi i da će listing na Honkonškoj berzi omogućiti kineskim investitorima prvi direktan pristup jednoj od najvećih uspješnih priča u zemlji.

Izvor: Blic

Check Also

ECB će prodavati dugove putem online prodavnice

Evropska centralna banka (ECB) priprema internet mjesto ili trgovinu u stilu diva Amazona gdje bi …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *