Španski modni div bilježi rekordnu prodaju zahvaljujući online poslovanju

Dodajte komentar

Španski maloprodajni div Inditex, vlasnik robne marke odjeće Zara, u prvom je tromjesečju ostvario rast dobiti slijedom rekordne prodaje, zahvaljujući online poslovanju, objavila je kompanija srijedu.

Kompanija, koja je vlasnik i marki Massimo Dutti, Pull & Bear, Bershku i Oysho, ostvarila je u tromjesečju od februara do aprila na godišnjem nivou rast neto dobiti za 10 posto, na 734 miliona eura.

Inditexovi rezultati bili su znatno bolji nego njegovog glavnog suparnika, švedskog H&M-a, koji je u prvom tromjesečju ostvario 77 miliona eura neto dobiti.

Španska je grupa saopštila o skoku prihoda od prodaje za pet posto, na 5,9 milijardi eura, zahvaljujući “kontinuiranoj digitalnoj transformaciji u integraciji platformi za online prodaju i postojećih trgovina”.

No takođe naglašava da je u tom razdoblju primijenila nove računovodstvene standarde. Prema prijašnjim standardima neto dobit bi joj porasla za sedam posto, umjesto za sadašnjih 10 posto.

Kompanija procjenjuje da će se prodaja u ovoj godini povećati između četiri i šest posto u buticima koje posluju najmanje godinu dana.

Inditex intenzivno ulaže kako bi sustigao internet divove u maloprodaji, pa je u martu u Brazilu pokrenuo prodaju Zarine ponude putem interneta. Do kraja godine planira širiti on-line poslovanje, većinom na Bliskom istoku.

Zarina on-line prodaja biće dostupna u Južnoafričkoj Republici, Kataru, Bahrainu, Omanu, Jordanu, Kuvajtu, Filipinima, Ukrajini i Kolumbiji.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *