Optimizam milenijalaca rekordno nizak, neće da osnivaju porodice

Dodajte komentar

Milinijalci i pripadnici Generacije Z pokazali su rekordno nisko povjerenje u političke i vjerske vođe, i nemaju vjeru da će se društvenopolitička situacija popraviti, prema najnovijem istraživanju Dilojta.

„Milenijalci i Generacija Z su razočarani. Nisu zadovoljni svojim životima, svojom finansijskom situacijom, svojim poslovima, vladama i biznis liderima, društvenim medijima, kao ni načinom na koji se koriste njihovi lični podaci”, navodi se u istraživanju.

Ove generacije su pesimistične prema mogućnosti da će doći do društvenog napretka, kao jako nepovjerenje prema tradicionalnim institucijama i masovnim medijima, prema Globalnoj anketi milenijalaca kompanije Dilojt za 2019. godinu.

Milenijalci koji su odgovarali na ovu anketu rođeni su između januara 1983. i decembra 1994, a anketirani iz Generacije Z između januara 1995. i decembra 2002. Anketirano je 13.416 milenijalaca u 42 države i 3.009 pripadnika Generacije Z u 10 država.

Manje od četvrtine (22 odsto) izrazilo je očekivanje da će se stvari u njihovoj državi popraviti, dok je prošle godine taj procenat iznosio 33 odsto. Anketa je sprovedena u zemaljama Sjeverne i Južne Amerike, zapadne i srednje Evrope, u Rusiji, Kini, Indiji i Australiji, između ostalog.

Skoro tri četvrtine (73 odsto) ispitanika izjavilo je da politički lideri nemaju pozitivan uticaj na situaciju u svijetu, a dvije trećine kaže to isto za vjerske vođe. Oko 45 odsto je izjavilo da nemaju nimalo povjerenja u informacije koje šire lideri.

Povjerenje u masovne medije uopšte nema 27 odsto ispitanika, dok 53 odsto ima „određeno povjerenje”. Međutim, 43 odsto smatra da mediji imaju negativan uticaj u svijetu.

Milenijalci i pripadnici Generacije Z slažu se da su klimatske promjene i pitanja vezana za životnu sredinu najveći problem na svijetu, kako se izrazilo 29 odsto anketiranih iz obije grupe.

Potom idu ekonomska nejednakost, nezaposlenost, kriminal, korupcija, terorizam i politička nestabilnost, s tim što se redoslijed blago razlikuje među pripadnicima dvije grupe.

Pripadnicima obije generacije glavni je prioritet da putuju svijetom, zarade novac, kupe sopstvenu kuću ili stan, imaju pozitivan uticaj na svoju sredinu i tek na kraju – osnivanje porodice.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *